DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
F1

Milliókat veszít a Ferrari és a McLaren a Marussia miatt

Hogyan lehetséges ez? A kiscsapat hatalmas adósságokkal tartozott technikai partnereinek, a Ferrarinak és McLarennek, amiket megszűnése után a nagyok buknak.

 A Ferrari csak 2014-ben kezdett erőforrásokat szállítani az orosz tulajdonú kiscsapatnak, ennek ellenére az F1 Times oldal információi szerint a Marussia 16,6 millió fontnyi (6,6 milliárd forint) tartozást halmozott fel az olasz istállóval szemben – a legnagyobb adósságot minden hitelező közül. A Marussiát felügyelő pénzügyi behajtócégtől szerzett dokumentumok alapján nem lehet arra számítani, hogy a Ferrari ebből bármennyit is visszakap.



A listán előkelő helyen áll a harmadik McLaren is, ők 7,1 millió fontnak mondhatnak búcsút. Több év óta álltak műszaki együttműködésben a Marussiával, a kiscsapat wokingi szélcsatornájukat használhatta – ez nem zárta ki a Ferrarival való motorszerződést. A második helyen a befektetéssel foglalkozó Lloyds Development Capital található 10 millió fonttal, akik kölcsönt adtak a Marussiának. Ebből nagyjából 1,6 millió fontot visszakaphatnak, mivel a Marussia vagyontárgyait jelzáloggal terhelték.

A Marussia az idei USA Nagydíjon már nem vett részt, bár az Abu Dhabi Nagydíjon a Caterhamhez hasonlóan indulni szerettek volna, a szezonzáróra nem jutottak el. Néhány biztató hír ellenére új tulajdonost sem sikerült találniuk, ezért decemberben a csapat vagyontárgyait elárverezték. Központjukat az angliai Banburyben a Haas csapat vásárolta meg.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: