DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

A Michelin egyedül is visszatérne az F1-be

Ha nem kell szándékosan gyorsan kopó abroncsokat gyártania, a Michelin korábbi álláspontjával ellentétben akár kizárólagos gumiszállítóként is visszatérne, de a versenyt is szívesen vállalják.

A Formula-1-ből való távozásuk óta időről időre felmerül a Michelin esetleges visszatérésének témája. A francia gumigyártó egy évvel ezelőtt egészen közel állt ehhez, ám mivel bizonyos kérdésekben nem tudtak egyezségre jutni az FIA-val, a Michelin nem szállt versenybe a Pirellivel, és az olaszok maradtak a sportág hivatalos gumiszállítói.

michelin_abroncsok



Pascal Couasnont, a Michelin motorsport-igazgatóját a francia ToileF1 kérdezte arról, hogy a későbbiekben elképzelhető-e a visszatérés: „Tisztelniük kell az abroncsot. Fontos, hogy az abroncs ne a show része legyen, hanem egy technológiai tárgy” – mondta erre a francia szakember. A Michelin egyébként kizárólagos gumiszállítóként vállalt szerepet a nemrég elindult Formula-E sorozatban is, ahol 18 inches abroncsokat vezettek be. A franciák ezt szereznék elérni az F1-ben, ahol akár kizárólagos szállítóként is megjelennének – persze bizonyos feltételekkel.

„Vannak elképzeléseink arról, hogy csináljunk remek műsort. Senki nem mondhassa, hogy a technika a show útjában áll” – mondta Couasnon, aki hangsúlyozta a 18 inches kerekek bevezetésének fontosságát, valamint azt, hogy változtatni kell az F1-es abroncsokról jelenleg kialakult képen: „Olyan szabályozás kell, mely tiszteli az abroncsot, és nem kell minden hetedik körben kereket cserélni. De ha kiállásokat akarnak, miért is ne.”

Couasnon például elképzelhetőnek tart egy olyan megoldást is, hogy a használt gumikat vissza kell helyezni az autóra, amivel a kiállások és a tartós abroncsok egyszerre valósulhatnának meg. A francia cég egyébként korábban még nem akart kizárólagos szállító lenni, most viszont már ezt is elképzelhetőnek tartják:

 

„Ha nyitottak arra, hogy több gumiszállító legyen, az remek! Ám immár arra is készen állunk, hogy egyedül menjünk, olyan feltételek mellett, aminek van értelme.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: