DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
F1

Ecclestone eredetileg három duplapontos futamot akart

Mindez egy külföldi újságíróval folytatott beszélgetéséből derült ki. Az F1 kereskedelmi jogtulajdonosa eredetileg a szezon utolsó három futamát tette volna duplapontossá, nemcsak az utolsót, de abban most már egyetért a csapatokkal, hogy a mostani megoldás nem jó, ezért jövőre valószínűleg a szezonzáró is egyszeres szorzós lesz.

Idén rengeteg kritika érte a duplapontos rendszert, legutóbb például éppen a Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff szólalt fel ellene, aki olyan szempontból vélhetően a leghitelesebb véleményformáló személynek tekinthető jelenleg a kérdésben, hogy neki aztán alighanem édes mindegy, hogy melyik pilótája lesz az év végén egyéni világbajnok: Lewis Hamilton vagy Nico Rosberg. Így feltételezhetjük, hogy képes valóban semleges nézőpontból, csak a szabályról véleményt alkotni.

„Nagy árnyékot vetne a bajnokságra, ha az egy technikai hiba miatt dőlne el. Senki sem szereti a duplapontos rendszert… Szerintem most már maga Bernie sem. Ez mindenképp olyan valami, amit jövőre meg kell szüntetnünk” – mondta el Wolff, aki nem tévedett, hiszen Ecclestone kész belátni, hogy abban a formában, ahogy végül megvalósult az új szabály bevezetése, valóban „ostobaság” az egész.



„Így, hogy csak egy futam lett duplapontos, ez tényleg egy ostobaság, de képzeljék el, mi lett volna, ha az utolsó három futam mindegyikén duplapontokat osztunk. Ez azt jelentette volna, hogy három versennyel a szezon vége előtt valakinek 150 pont előny kellett volna ahhoz, hogy biztosan bajnok legyen. A csapatok ezt nem fogadták el, mert megátalkodott idióták” – bókolt az F1-es csapatfőnököknek a maga sajátos stílusában Ecclestone, akit az Independent idézett. 

Az üzletember végül hozzátette, mostanra lemondott a három duplapontos futam ötletéről, mivel nem lát rá esélyt, hogy ebben a kérdésben az összes csapat egységes álláspontra jusson. „Nem fogom újra indítványozni a három duplapontos futam tervét. Hagyom nekik, hogy érvényesüljenek. Nem tudom, mit fogunk csinálni jövőre” – zárta elég aggasztóan nyilatkozatát Bernie, aki szemlátomást kezdi teljesen elveszíteni az irányítást afelett, amit korábban felépített. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: