DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

Szám szerint – Csapatok mesterhármasa

Hat-Tricknek, azaz mesterhármasnak nevezik az F1-ben azt a teljesítményt, amikor ugyanaz a pilóta szerzi meg a pole-t, éri el a futam leggyorsabb körét, és mindennek a tetejébe megnyeri a versenyt is.

Versenyzők esetében ez egyértelmű, de a csapatok tekintetében már nem annyira, hiszen egy csapat ritkán egyetlen, a leggyakrabban kettő vagy néha annál is több autóval képviselte magát a nagydíjakon. A Hat-Trick a csapatok esetében a márkaazonosságot kell, hogy jelentse.

2007_ferrari



Nézzünk erre példákat! A 2007-es francia verseny hétvégéjén Felipe Massa szerezte meg az első rajthelyet, a pole-pozíciót. A versenyen a leggyorsabb kört is a Ferrari brazilja teljesítette, viszont a futamgyőzelmet csapattársa, Kimi Raikkönen vívta ki. Mindhárom sikert a Ferrari produkálta, még úgy is, ha az versenyzőinek közös összesített teljesítménye volt – ezért a csapat szempontjából ez egy csapat Hat-Trick volt.

Az 1961-es Olasz Nagydíj kuriózum volt, mert mindhárom teljesítmény más-más versenyző nevéhez fűződött. A Ferrari versenyzői közül a német von Trips vívta ki az első rajtkockát, az amerikai Phil Hill nyerte a versenyt, és az olasz Giancarlo Baghettié volt a leggyorsabb versenykör. Szerencsétlen von Trips, a sokat ígérő pole-pozíciót tragikus balesete miatt nem tudta pontokra váltani. Phil Hill ezzel a győzelmével szerezte meg az amerikai versenyzők első Formula-1-es világbajnoki címét…

Nézzük meg, hogy az F1 történetének ilyen bontásában milyen sorrendet mutatnak a csapatok Hat-Trickjei:

FERRARI

86

WILLIAMS

52

McLAREN

51

LOTUS

26

RED BULL

22

MERCEDES:

14

RENAULT

11

ALFA ROMEO

9

BRABHAM

9

BENETTON

6

COOPER

6

TYRRELL

5

MASERATI

4

BRM

3

VANWALL

3

BRAWN

2

LIGIER

2

MATRA

1

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: