DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 12. vasárnap
F1

Sam Michael: A motorsport önző dolog, ha családról van szó

A McLaren sportigazgatója nemrég jelentette be, hogy visszavonul az F1-től, döntésének okairól és további terveiről pénteken beszélt a média képviselői előtt Interlagosban.

A Lotus, a Jordan és Williams korábbi munkatársa 2011 óta dolgozott a wokingi csapatnál, jelenlegi pozícióját 2012 eleje óta töltötte be, de két héttel ezelőtt bejelentette, hogy nem kíván tovább a csapat alkalmazásában állni. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy az ausztrál nem csatlakozik más gárdához, így – egy időre legalábbis – nem lesz tagja a száguldó cirkusznak. „Óriási megtiszteltetés és kiváltság volt itt dolgozni, a mérnökökkel, szerelőkkel, pilótákkal, a médiával, és mindenkivel, akik a versenyzés részét képezik. Ennek a üzletnek a változatosság a sajátja – és a Forma-1 rettentő változatos emberekből áll össze – , de van egy dolog ami összeköt minket: az, hogy mindannyian versenyzők vagyunk. Nyilván voltak csatáink egymással, a sport-, és technikai szabályokat illetően, vagy éppen annak kapcsán, hogy ki mit mondott és mit csinált.”



Sam Michael azt is hozzátette, hogy miért döntött a visszavonulás mellett: „Fantasztikus volt ez a 21 év, amit összesen a négy csapatnál eltölthettem, de átgondoltam a dolgokat, és úgy döntöttem, hogy ideje visszatérni Ausztráliába. Több időt szeretnék a családom mellett tölteni, hiszen tudják, a motorsport hihetetlenül önző üzlet. Éppen miattuk, hiszen nem látom a gyerekeimet felnőni, és ha itt maradok, talán soha nem is fogom.”

Arra a kérdésre, hogy melyik volt a kedvenc időszaka az elmúlt bő két évtized során, így válaszolt: „Minden egyes pillanatát élveztem, és nagyszerű érzés volt olyan lelkesítő emberekkel dolgozni, mint például Peter Collins és Peter Wright, a hírhedt Eddie Jordan, Gary Anderson, aki jó tanárnak bizonyult, Frank Williams és Patrick Head, valamint Martin és Ron. Volt néhány fantasztikus pillanat, mint például a nagydíjgyőzelmek, de hasonlóan emlékezetesek a kisebb, de nem kevésbe kiemelkedő teljesítmények is: például Alex Wurz 2007-es montreali dobogója, vagy Nico Rosberg 2006-os debütálása. Mind egy-egy kis győzelem, amik összekötnek egy csapatot, és amire a legszívesebben emlékszünk vissza” – tette hozzá a sportigazgató.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: