DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 15. szombat
F1

Tíz szabad hely – Ki hol vezet 2015-ben?

A mezőny (remélhetőleg) 22 autójából egyelőre még csak 12 kelt el, azaz továbbra is számos nyitott kérdés van még azzal kapcsolatban, hogy ki hol szerepel majd az F1-ben a 2015-ös szezonban.

Mercedes

A bajnokcsapat mindkét versenyzője, Nico Rosberg és Lewis Hamilton is szerződéssel rendelkezik a 2015-ös évre, sőt Rosberg a nyáron a következő szezonon túlra is meghosszabbította kontraktusát, és Hamilton is erre készül - a hírek szerint legközelebb Abu Dhabiban tárgyalnak erről. Nincs reális esélye a váltásnak.

Red Bull

A négyszeres bajnok istálló egy hónappal ezelőtt Sebastian Vettel távozásával együtt azt is bejelentette, hogy Danyiil Kvjat lesz Daniel Ricciardo csapattársa 2015-ben.

kvjat_ricciardo_D



Williams

A Williams elsőként erősítette meg mindkét versenyzőjét: Felipe Massa és Valtteri Bottas is a grove-i csapatnál marad a következő szezonban.

Ferrari

A Ferrarinál egyelőre még nem történt hivatalos bejelentés, de ennek ellenére nagy biztonsággal kijelenthető, hogy a szerződéssel rendelkező Kimi Raikkönen marad a csapatnál, Fernando Alonso viszont valószínűleg távozik, a helyére pedig Sebastian Vettel érkezhet.

McLaren

A wokingiak jövő évi felállása továbbra is nagy rejtély, de azért a sajtóhírek alapján egyre valószínűbbnek tűnik, hogy Fernando Alonso és Kevin Magnussen lesz a McLaren-Honda párosa 2015-ben. Jenson Button e forgatókönyv szerint távozik. Rajtuk kívül Sebastian Vettelt, Lewis Hamiltont és Romain Grosjeant hozták szóba a wokingiakkal, ám e három versenyző érkezése egyaránt igen valószínűtlennek tűnik.

perez_autoban_d

Force India

Nico Hülkenberg maradását október 20-án megerősítették, így már csak egy autó üres a Force Indiánál. Sergio Perez maradása szintén nagyon valószínű, de hivatalos bejelentés még nem érkezett. Esetlegesen a csapatnál több pénteki szabadedzésen szerepet kapó Dani Juncadella veszélyeztetheti a helyét, aki az Astana pénzével érkezhetne meg Silverstone-ba - ám szerencséjére Perez sem áll rosszul pénzzel. Nagy kérdés persze, hogy a Saubertől elküldött Gutierrez-Sutil páros, vagy a szintén a svájciaknál hoppon maradó van der Garde bepróbálkozik-e Vijay Mallyánál...

Toro Rosso

Egyszer már úgy tűnt, hogy megvan a Toro Rosso felállása, ám mióta Kvjatot elvitte a Red Bull, ismét kérdéses, hogy ki lesz a 17 éves Max Verstappen csapattársa. Két nagy esélyes van, a Helmut Marko által favorizált, s korábban befutónak tűnő WSR-bajnok Carlos Sainz Jr., és az egyszer már félretett Jean-Eric Vergne, aki negyedik évét kezdhetné meg a csapatnál. Nemrég azt is megerősítették, hogy a GP3-bajnok Alex Lynn és a WSR-ben ezüstérmet szerző Pierre Gasly szintén esélyes, a tavaly Kvjat kedvéért mellőzött Antonio Felix da Costa viszont valószínűleg végleg lemondhat az F1-es álomról.

Lotus

Pastor Maldonado maradását már bejelentette a csapat, ezt legfeljebb az húzhatná keresztül, ha a PDVSA megvonná tőle a támogatást, de egyelőre ilyesmiről szó sincs. Romain Grosjean valószínűleg szintén maradni fog, ha el nem viszi a McLaren, távozása esetén esetlegesen Charles Pic vagy az F3-bajnok Esteban Ocon lehet a befutó.

nasr

Sauber

Nemrég még az egyik legbizonytalanabb történet volt a Sauberé, ám néhány nap alatt mindent tisztáztak a svájciak: a hétvégén Marcus Ericsson érkezését jelentették be, aki mellé a GP2 ezüstérme felé tartó Felipe Nasrt szerződtették.

Caterham és Manor

Az elmúlt hetek eseményei után az is kérdéses, hogy a két csapat egyáltalán ott lesz-e a jövő évi rajtrácson. A pilótakérdéssel egyelőre nem is érdemes foglalkozni, csupán az tűnik biztosnak, hogy komoly összeget kell letenni az asztalra annak, aki valamelyik kiscsapat pilótája szeretne lenni 2015-ben.

A 2015-ös felállás (félkövér betűvel a biztos, dőlttel a valószínűsíthető nevek)

Mercedes: Nico Rosberg, Lewis Hamilton
Red Bull: Daniel Ricciardo, Danyiil Kvjat
Ferrari: Kimi Raikkönen, Sebastian Vettel
Williams: Felipe Massa, Valtteri Bottas
McLaren: Fernando Alonso, Kevin Magnussen/Jenson Button
Force India: Nico Hülkenberg, Sergio Perez
Toro Rosso: Max Verstappen, Carlos Sainz/Jean-Eric Vergne
Lotus: Pastor Maldonado, Romain Grosjean
Sauber: Felipe Nasr, Marcus Ericsson
Caterham: ?
Manor: ?

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: