DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
F1

Ecclestone: Gazdasági szempontból Európa már harmadik világ

Bernie Ecclestone a The Telegraph-nak adott nyilatkozatában harmadik világnak nevezte az öreg kontinenst stagnáló gazdasága miatt, és azt mondja, már 10 éve megjósolta a jelenlegi folyamatokat.

Korábban több gazdasági szempontból is ebbe a kategóriába sorolta Európát, és most Bernie Ecclestone is csatlakozott hozzájuk, ami a Forma-1 keleti expanzióját elnézve nem meglepő. A brit üzletember azt mondta, hogy ő már tíz évvel ezelőtt megjósolta, mi fog történni, és elég csak arra emlékezni, hogy abban 2004-ben kezdődött el a versenynaptár majd’ évenkénti új helyszínekkel való kitöltése, abban az évben Bahrein és Kína is csatlakozott a száguldó cirkusz körforgásához.



„Igaz lassan, de az történik Európában, amit megjósoltam” – mondta Ecclestone. „Akkor arról volt szó, hogy Európa hamarosan harmadik világ lesz abban a tekintetben, hogy hol lesz érdemes üzletbe fogni. A mai Európa Német- és Franciaországon épült fel, így kezdődött minden. Franciaországot el is lehet felejteni, és Németország sem tűnik túl fényesnek. Még a segítségemmel is bajban vannak.” Utolsó mondatát Ecclestone arra értette, amikor augusztusban 100 millió dollárt fizetett a müncheni pere után, a vesztegetési botrányból történt felmentése érdekében.

Noha a Forma-1 szervezetileg Londonban székel, egyre kevesebb versenyt rendeznek Európában, az idei 19 versenyből mindössze nyolc Nagydíj volt a kontinens határain belül – eléggé kis arány a 15 évvel ezelőtti 69 százalékhoz képest. Németország 2007-ben veszített egy versenyt, búcsúztunk Imolától, Magny Courstól, és tavaly már Valencia utcáin sem rendeztek versenyt. Igaz, 11 év elteltével ismét csatlakozott a naptárhoz az osztrák Red Bull Ring. Nem meglepő a tendencia, hiszen Ecclestone olyan helyszínekre viszi a Forma-1-et, ahol egy-egy rendezés jogdíja elérheti a 40 millió fontot is.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: