DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 17. péntek
F1

Az FIA már az Amerikai Nagydíjon tesztelné a sebességlimitáló rendszert

A Nemzetközi Automobil Szövetség már az austini Amerikai Nagydíjon szeretné tesztelni azt a sebességlimitáló rendszert, melyet péntek este már ismertetett a nemzetközi média képviselői előtt.

A technika lényegét az adja, hogy baleset, vagy bármilyen veszély esetén a csapatok előbb értesítik pilótáikat, ezt követően lép életbe az automatikus sebességkorlátozás, abban a szektorban, ahol a sárga zászló érvényben van. A szövetség még nem számolt be a részletekről, annyi viszont biztos, hogy már Austinban szeretné tesztelni, noha teljes kiforrottsága csak a következő szezonra várható.



 

A McLaren első embere, Eric Boullier támogatja az ötletet. „Többször is beszéltünk már arról, hogyan lehetne a sebességet csökkenteni, és minden bizonnyal Austinban már tesztelni is fogjuk a rendszert.” Az FIA örül neki, hogy Boullier-n kívül minden csapat az ötlet mögé állt, és úgy véli, hogy időbe fog telni, amíg sikerül egy kifogástalanul működő szisztémát működésbe hozni.

Charlie Whiting, a szövetség állandó versenyigazgatója 2015-re prognosztizálja a rendszer tényleges bevezetését. „Amit akarunk az az, hogy a versenyzők adott sebességre lassítsanak a kérdéses szakaszon. Nagyon egyszerű, amit könnyű kivitelezni egy kis területen. Arra kell gondolni, hogy az adott autó mit csinál a pályán, amikor az üzenetet küldjük neki. Először figyelmeztetni kell a versenyzőt arra, hogy mi fog történni, és utána lehet elvégezni a szükséges beállításokat.” – tette hozzá

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: