DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

Marchionne elárulta, meddig lesz még a Ferrari elnöke

Bár a bejelentés már szeptemberben megtörtént, Sergio Marchionne hivatalosan jövő hétfőn veszi át a Ferrari elnöki posztját Luca di Montezemolótól. Az üzletember már most elmondta, négy évig fogja betölteni a tisztséget.

A 62 éves menedzser a Bloombergnek adott nyilatkozatában közölte: „Kétségkívül valami mással fogok foglalkozni 2018 után. Több mindent már nem fogok rendbe tenni. Én végeztem, hagyjuk a munkát a fiatalokra” – fogalmazott Marchionne, aki a Ferrari elnöki székét az Olasz Nagydíj után vette át.

Marchionne egyben a Fiat vezérigazgatója és a Chrysler elnök-vezérigazgatója is. Az olasz autóóriáshoz 2004-ben érkezett, a vállalat elnöke, John Elkann szerződtette abból a célból, hogy tegye rendbe az akkor még veszteséges céget. Két éven belül nyereséget ért el, azóta a bevételeket sikerült megháromszoroznia.

Sergio Marchionne, Luca di Montezemolo



Marchionne ötlete volt az is, hogy a Fiat egyesüljön a Chryslerrel, az akkoriban még csődvédelem alatt álló amerikai márkával. A hatalomátvétel után a Chrysler két éven belül visszafizette a kormányzati hiteleket és nyereségessé vált. A Fiat-Chrysler jelenleg egy ötéves terv elején jár, Marchionne végcélja az, hogy a nettó bevételt megötszörözze, azaz 5 milliárd euróra növelje.

Az ötéves terv 2018-ban jár le, a Bloomberg interjújából pedig kiderül, hogy Marchionne ezután mondana búcsút a teljes Fiat-birodalomnak – ebből kifolyólag a Ferrarinak is. Elmondása szerint az új vezérigazgató feladata már egészen más lenne, mint az övé volt. Későbbi terveiről nem bocsátkozott részletekbe.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: