DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 19. csütörtök
Egyéb

Ház körüli munka, mint sport: így duplán hasznos lehet a napi mozgás

Ha testmozgásról és napi aktivitásról beszélünk, akkor mindannyiunknak valamilyen klasszikus sport jut eszébe.

httpszakanyszerszamhaz.hu - 2024 szeptember - Cikk11



Ha testmozgásról és napi aktivitásról beszélünk, akkor mindannyiunknak valamilyen klasszikus sport jut eszébe, mint például a labdarúgás, kosárlabda vagy mondjuk az edzőtermi testépítés.

Bár ezek mind helytálló asszociációk, érdemes belegondolni, hogy például egy ház körüli barkácsfeladat mekkora energiafelhasználással és erőkifejtéssel járhat. Ha áttekintünk pár ilyen tevékenységet, akkor gyorsan láthatjuk, hogy tökéletes testmozgásnak számítanak.

Amennyiben te is szívesebben tudod le a napi mozgást valamilyen ház körüli munka által, akkor cikkünk neked szól: a továbbiakban a glettelésről fogunk beszélni a glettlapátokat is árusító Zákány Szerszámház munkatársaival.

 

Mi az a glettelés?

Bár biztosan sokan ismerik a kifejezést, nem árt tisztázni a glettelés fogalmát: ez az a folyamat, amely a fal repedéseinek, hibáinak, mélyedéseinek kijavítására, a fal simítására szolgál. A munkához egy speciális glettanyagra van szükség. Szerencsére a glettelés nem bonyolult művelet - könnyen elsajátíthatod te is, hogy ne kelljen emiatt is szakembert hívnod.

 

Íme, a gletteléshez szükséges eszközök listája!

A glettelés egy viszonylag egyszerűen megtanulható munkafolyamat, ám elvégezni ezt is csak akkor tudjuk, hogyha minden szükséges eszköz a rendelkezésünkre áll.

Be kell szerezned hozzá:

  • a takarófóliát,
  • a minőségi glettanyagot,
  • egy megfelelő méretű vödröt a keveréshez,
  • egy keverőt vagy kézi keverőgépet,
  • spatulát, glettvasat és simítólapot,
  • továbbá csiszolópapírra vagy csiszológépre is szükséged lesz.

 

Így zajlik a glettelés folyamata

A glettelést hasonlóan kezdjük, mint a festést: a helyiségben mindent le kell takarni takarófóliával, illetve nem baj az sem, ha kiviszünk onnan mindent, amit csak lehet. A kábeldobozokat fedjük le bandázsfóliával, a konnektorok, kapcsolók műanyag burkolatát akár le is vehetjük.

Ezután a glettanyag bekeverése következik: ami fontos, hogy mindig a vízhez adagoljuk a glettanyagot, és csakis annyit keverjünk be egyszerre, amit 60 perc alatt el is használunk. Ha a teljes fal glettelése a cél, akkor lentről felfelé haladva hozzuk egyenesbe a felületet, ha pedig csak a hibákat javítjuk, akkor értelemszerűen csupán ezeknek álljunk neki.

A glettelés végeztével várni kell 24 órát, mielőtt a következő lépést végrehajtjuk: ennyi idő kell ahhoz, hogy kellően megszáradjon a glettanyag a csiszoláshoz. A kisebb javításokat elsimíthatjuk kézi csiszolóval, ám a teljes falfelület megmunkálása esetén már ajánlott géppel dolgozni.

 

Sport helyett bátran válaszd az otthoni munkákat - így legalább két legyet ütsz egy csapásra!

Ha a napi mozgást úgy akarod letudni, hogy valamilyen hasznos tevékenységet végzel, akkor rengeteg ház körüli munka lehet számodra jó alternatíva. A glettelés is remek mozgásnak számít - hidd el, egy munkával töltött délutánt követően pont olyan izomlázad lesz, mintha az edzőteremben nyüstölted volna a súlyokat.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: