Mérések kontra hiedelmek
A növényi fehérjeporok nem mindig voltak népszerűek, sokan kételkedtek a hatékonyságukban. A hetvenes évek dietetikai tanításai alulbecsülték a növényi fehérjék aminosav profilját. Azokban az időkben persze a húsmentes táplálkozást is károsnak tartották. Sokan nem hitték, hogy a növényi alapú étrend megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét biztosíthat.
A Naturize teljes értékű rizsfehérje annak bizonyítéka, hogy a táplálkozástudomány fejlődött és a kutatások meg tudták cáfolni a korábbi hiedelmeket. A tanulmányok lehetővé tették, hogy a szakemberek újraértékeljék a növényi fehérjéket, és felismerjék azok előnyeit.
Az allergénmentesség, a fenntarthatóság és a környezeti hatások minimalizálása mind olyan érvek, amelyek arra késztetnek, hogy elgondolkodjunk.
Tej helyett növény?
A rizsszemekből kinyert fehérjékről először a külföldi szakirodalomban lehetett olvasni. Egyre többen kapták fel a fejüket látva, milyen komoly potenciállal rendelkeznek ezek a szerek. Az egyetlen kérdés az volt, hogy ezek a fehérjék teljes értékűek-e, vagyis tartalmazzák-e mind a kilenc esszenciális aminosavat.
Ahogy az élelmiszermérnökök mélyebbre ástak, kiderült, hogy a barnarizs-fehérje, különösen csíráztatott formában, teljes értékű fehérjét biztosít. Ehhez a barna rizsszem mindhárom részéből, a magbelsőből, a korpából és a csírából vonják ki a fehérjét, vagyis önmagával komplettálják.
Egy laboratóriumi vizsgálat során a barnarizs-fehérjét más, ismert fehérjeporokkal, köztük komplettált rizsfehérjével, tejsavó izolátummal és marhafehérjével hasonlították össze. A barnarizs-fehérje aminosav profilja számos tekintetben felülmúlta a hagyományosan népszerű állati fehérjéket. Az izomépítést támogató lizin és leucin tartalom különösen magas volt.
Megállíthatatlan előretörés
Az évek során tovább fejlődött a technológia és még magasabb fehérjetartalmú változatok születtek. Az új formulák már 85 százalék feletti, míg az ultra silk változatok 90 százalék feletti fehérjetartalommal rendelkeznek. Az aminosav profil ezzel együtt tovább tudott javulni.
Újítások és előnyök
A teljes értékű barnarizs-fehérje számos előnnyel bír:
- Mentes a gyakori allergénektől, mint a tej, a szója, vagy a glutén.
- Minden esszenciális aminosavat tartalmaz, ami szükséges a szervezet optimális működéséhez és az izomépítéshez.
- Természetes, vegán, nincs benne mesterséges adalékanyag. Ez biztosítja, hogy a szervezet könnyen fel tudja dolgozni és hasznosítani az alapanyagokat.
Aki tudatosan választ táplálékkiegészítőt, az figyeli a számokat és a tudományos kutatások eredményeit. Miért ne billenhetne a mérleg egy mind népszerűbb formula felé, amely magasabb szintre emeli az egészséges táplálkozást és a sportteljesítményt?