Milyen kritériumokat állítunk fel?
A legtöbbünk alkalmazza azt a taktikát, hogy látogatás előtt felkeresi az étterem honlapját, átböngészi az étlapot, és elolvassa a releváns véleményeket a korábbi tapasztalatokról. Erre különös hangsúlyt fektetünk, ha egy jeles esemény kapcsán tervezzük a gasztronómiai kiruccanást, de akkor sem elhanyagolható, ha a barátokkal történő brunch Budapest egy kedvelt helyén lenne esedékes. Bármilyen alkalomról is legyen szó, az Oinos tökéletes választás lehet mind az ételek, mind a kiszolgálás és a hangulat szempontjából.
Ugyanis ezek a tényezők is felkerülnek a listára, amikor arról nyilatkozunk, hogy milyen paraméterek fontosak egy éttermi látogatás idején. A megbízhatóság gyakran megjelenik, hiszen szeretnénk azt érezni, hogy minden alkalommal ugyanaz a kiváló színvonal fogad minket, és biztosan jóllakva és elégedetten távozunk.
Az is mérvadó, hogy milyen a kínálat az étlapon. Korlátozottak a lehetőségek, vagy szinte bármit felszolgálnak? Rendszeresen megújul a menüsor, vagy a bevált fogások maradnak a palettán? Ezeket a kérdéseket is feltesszük magunknak mielőtt kiválasztjuk, hogy melyik konyhakultúra különlegességeivel szeretnénk közelebbről is megismerkedni.
Egy jó étterem legfőbb ismérvei
Azt már említettük, hogy a fogások minősége és sokszínűsége kétségkívül befolyásolja az étteremről alkotott képet. Ugyanakkor a séfek és szakácsok kvalitása mellett a helyszín belső tere és kialakítása, az atmoszféra és a vendégszeretet is szerepet játszik.
Továbbá számottevő az az üzenet, amelyet az étterem a kommunikációja és weboldala révén közvetít. Ma már nemcsak az ételek miatt vágyódunk egy étterembe, hanem szeretnénk egy kellemes élménnyel is gazdagodni.
Ez magában foglalja az udvarias kiszolgálást, a finom illatokat, a tér kényelmes elosztását, a megfelelő hőmérsékletet és mérsékelt háttérzajt. Egy hagyományos, családias légkörrel megáldott étteremben otthon érezhetjük magunkat, míg a fine dining helyeknek az exkluzivitásról és az eleganciáról kell szólnia. Talán nem is sejtenénk, de az épület megközelíthetősége is lényeges, főleg akkor, ha autóval érkezünk a helyszínre.
Az ár-érték arány sem utolsó
Nem okoz meglepetést, hogy a pénztárcánk az éttermezés tekintetében is korlátokat szab, így különösen érzékenyen érint, ha esetlegesen rossz szájízzel távozunk az adott vendéglátó egységből.
Ebből kifolyólag az üzemeltetőknek törekednie kell arra, hogy piacképes árakon, a szolgáltatás színvonalát megőrizve nyűgözzék le a vendégeket, ugyanakkor a további fejlődéshez szükséges profitra is szert tegyenek. Ha azt tapasztaljuk, hogy finom ételeket és idilli hangulatot kapunk a pénzünkért cserébe, biztosan megosztjuk a benyomásainkat és ajánlani fogjuk másoknak is a helyszínt!