DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 27. csütörtök
Egyéb

Bifokális szemüveggel a mindennapok kényelméért

Ha közelre és távolra egyaránt rosszul látunk, akkor több megoldás közül választhatunk. Az egyik, ha több szemüveggel rendelkezünk, és ezeket cserélgetjük attól függően, hogy melyikre van éppen szükségünk.

Ez azonban korántsem a legkényelmesebb módja látásunk kisegítésének. A bifokális lencsék nagyban leegyszerűsíthetik ezt a kérdést.

 

Mi a bifokális szemüveg?

Ezek a látásjavító eszközök speciális lencsékkel rendelkeznek, amelyeknek két különböző fókuszpontja van. Az egyik, a felső fókuszpont a távolba látáshoz, míg a másik, az alsó, az olvasáshoz való. Tehát két eltérő dioptriai erősséget egyesítenek egyetlen lencsében. Ezáltal lehetővé válik, hogy egyetlen eszköz elegendő legyen a mindennapokban, és elkerülhetővé válik a szemüvegek folyamatos cserélgetése.

Ahhoz, hogy megállapíthassuk, szükségünk van-e ilyen szemüvegre, minden esetben szakember segítségére van szükségünk, aki a látásvizsgálat során felméri a szemünk állapotát.

galeriaoptika.hu - 2024 június - LinkMarketing - 1



A 40 év feletti korosztályban kifejezetten gyakran fordul elő, hogy szükségessé válik a bifokális lencsék használata, mivel ekkor gyakran megjelenik a presbyopia, amelynek következtében romlik a közelre látás. 

 

Története

Már önmagában a szemüvegek feltalálása is hatalmas változást hozott a rosszul látó emberek életminőségének javításában. Aztán a 18. században Benjamin Franklin újításának köszönhetően megjelentek a bifokális lencsék is. Kezdetben természetesen nem mindenki engedhette meg magának, hogy szemüvege legyen, hiába lett volna rá szüksége. 

Aztán később a technológiai fejlődésnek köszönhetően egyre szélesebb körben elterjedtek. A fejlődés pedig még napjainkban is folyamatosan tart, egyre precízebb gépeket tudunk használni a vizsgálatok és a szemüvegek készítése során, és egyre korszerűbb eszközöket állíthatunk elő.

 

Előnyök és hátrányok

Mint mindennek, a bifokális szemüvegek használatának is vannak előnyei és hátrányai. 

Elmondhatjuk, hogy jóval kényelmesebb, mintha több szemüveget kellene állandóan magunknál tartanunk, és azt cserélgetni attól függően, hogy éppen melyikre van szükségünk. Az ára is lényegesen kedvezőbb, mint a multifokális lencsével rendelkezőknek. A mai modern keretkínálatban pedig mindenki könnyen megtalálhatja az ízléséhez, megjelenéséhez leginkább illőt. Sportolók is bátran dönthetnek mellette, bár egyes sportágak esetén speciális lencsére és keretre lehet szükség.

Ugyan közelre és távolra éles képet kapunk ezekkel a lencsékkel, azonban a köztes távolságokat nem tudjuk áthidalni vele, így az úgynevezett munkatávolságra (50-100 cm) nem ad megfelelően jó képet - erre a multifokális szemüveg lehet a megoldás.

A lencse két része között egy éles választóvonal húzódik, ez egyfelől zavarhatja az átmenetet, másfelől pedig kevésbé esztétikus. Mindezekkel együtt a bifokális szemüveg mégis jó választás lehet azok számára, akik több szemüveget kénytelenek hordani, és nem szeretik a folyamatos cserélgetést.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: