DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 29. hétfő
Egyéb

Drága mulatság lehet sport közben telefonálni

Manapság nem lehet eléggé hangsúlyozni a sport fontosságát. Számodra mit jelent ez a tevékenység? Kikapcsolódást, közösségi élményt, esetleg düh- és stresszlevezetést? Az utóbbi biztosan nem teljesül, ha veled is megesik a cikkben említett eset.

Fő a biztonság!

A sporttevékenységek megkezdése előtt mindig kiemelt figyelmet szentelünk az előkészületekre: megfelelő öltözet, bemelegítés. Arra azonban szinte senki nem készít fel, hogy egy futás akár több százezer forintba is kerülhet. Megtörténhet ugyanis, hogy ekkor csapolják meg a bankszámládat. A Datatrans informatikai szolgáltatásai segíthetnek abban, hogy okoseszközeid téged szolgáljanak. A munkatársak elkalauzolnak az elektronikai kütyük biztonságos és szakszerű használatának világában.

De miről is van szó? Történetünk főhőse épp a futópadon sétált, amikor megcsörrent a telefonja. Ahogy fogadta a hívást, egy látszólagos banki ügyintéző figyelmeztette, hogy gyanús tranzakciókat folytattak a számlájáról, ezért sürgősen meg kell adnia az adatait a beazonosításhoz.

datatrans.hu - 2024 április - LinkMarketing - 1



Mit csinálunk ilyenkor? Természetesen megijedünk, meg akarjuk oldani a problémát, ezért a kérésnek megfelelően cselekszünk. A történet szereplője is így tett, azonnal felkutatta az iratait, bediktált minden adatot az ügyintézőnek, majd dolga végeztével visszatért a futópadra. Igen ám, csak az öltözőbe érve észrevette, hogy jelentős összeg hiányzik a számlájáról. Mi történt?

 

Sokszor hatnak ránk ezek a trükkök

Az utóbbi időben egyre jobban elszaporodtak a telefonos csalások, és mi hajlamosak vagyunk belesétálni mindenféle csapdába. A közvetlen hívás az egyik legveszélyesebb, mivel ritkán kérdőjelezzük meg például egy banki munkatárs cselekedeteit. Azt gondolhatjuk, hogy ő úgyis jobban tudja, belefér, hogy részletesen elkérje az adatainkat, bankkártyaszámunkat, kódjainkat, elvégre ő az ügymenet felelőse. 

Hasonlóan működnek a vírusos linkek SMS vagy email értesítés formájában. Némi közreműködéssel könnyen a csalók keze alá dolgozhatunk, így pár kattintás elég ahhoz, hogy feltörjék a fiókunkat, és a rendszerbe bejutva gyakorlatilag azt csináljanak, amit akarnak. A következő pillanatban pedig búcsút inthetünk akár a pénzünknek is!

 

Így vedd fel a kesztyűt a csalókkal!

Az első és legfontosabb: ne kattints rá kétes linkekre, és ne add meg semmilyen személyes adatodat! Az informatikai szakemberek számtalan biztonsági kaput állítottak fel az adatvédelem érdekében, azonban ezek mit sem érnek, ha te megosztod a jelszavad, engedélyezel ismeretlen tranzakciókat.

Tudjuk, hogy veszélyhelyzetben könnyebben hozhatunk elhamarkodott döntéseket, de próbálj meg higgadt maradni! Utasítsd vissza a kérést, és inkább menj be a bankfiókba, ha szeretnél megbizonyosodni a hallottakról. 

Rengeteg biztonsági mechanizmus létezik, használd ezeket! Amennyiben szükségét érzed, kérd informatikai szakemberek tanácsát! A sport arra hivatott, hogy feltöltsön, ezért a fenti példából tanulva ne hagyd, hogy kellemetlen élménnyel záruljon a tevékenység!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: