DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
Egyéb

Mi az a WiFis kamera? Milyen előnyei, valamint hátrányai vannak?

Egy WiFis kamera olyan biztonsági megoldás, aminek számos előnye van.

Ugyanakkor, ha tisztán szeretnénk látni ezzel kapcsolatban, akkor nem feledkezhetünk meg az esetleges korlátairól sem, ugyanis nem minden esetben érdemes (vagy lehet) ezt a típust választani. Nézzük meg, hogy mi is ez és mit tud!

 

Mi az a WiFis kamera?

A biztonsági kameráknak számos típusa ismert. Közös bennük, hogy a működésükhöz szükség van valamilyen áramforrásra és egy belső hálózatra vagy internetkapcsolatra. Ez utóbbi kettő teszi lehetővé, hogy a készült felvételek továbbításra kerüljenek egy központi egységre vagy a felhőbe. Egyes típusoknál memóriakártyára történik a mentés, de ezek kombinációja is lehetséges.

A “vezeték nélküli” kifejezés nem az áramforrásra, hanem az adattovábbításra értendő. A Fisotech wifis kamera például nem vezetéken keresztül továbbítja a videókat, így erre illik ez a leírás. Ugyanakkor ez még nem jelenti azt, hogy az áramot ne hálózati adapter segítségével vennék fel.

wifis-kamerak



Így az, hogy a kamera WiFis, nem garancia arra, hogy egyáltalán nincs szüksége vezetékre, mivel a tápellátás ezen keresztül történik. Ha teljesen mellőzni szeretnénk a kábeleket, akkor WiFis és egyben napelemes GSM kamerákra lesz szükségünk!

 

Milyen előnyei vannak a WiFis kameráknak? Mikor érdemes használni őket?

A legtöbbször akkor ajánlják ezeket a típusokat, amikor nem lehetséges a vezetékezés, vagy egyszerűen túl drága lenne annak kiépítése. Emellett az is nyomós érv lehet, ha jelentős esztétikai csorbát ejtenénk vele az ingatlanon. Bár ez utóbbi nagyon ritka, és ilyenkor sok esetben a teljesen kábelmentes napelemes változatot érdemes választani.

Ezen kamerák segítségével költséghatékonyabban érhetjük el a kívánt lefedettséget. Ahol nincs kiépített hálózat, ott a kábelezés nagyon sokba kerülhet és még akár fizikai akadályokba is ütközhet. Sokkal egyszerűbb, gyorsabb és olcsóbb is az, ha inkább egy vezeték nélküli megoldást alkalmazunk.

Kiváló megoldást jelentenek akkor is, ha csak ideiglenes lesz a telepítés. Ameddig elér a vezeték nélküli internet, és van áramforrás is, ott bátran telepíthetünk WiFis kamerát, méghozzá gyorsan és egyszerűen. Ugyanilyen könnyen tudjuk meg is szüntetni, így tökéletes választás átmenetileg megfigyelendő területek esetén.

Kombinálhatjuk akár a meglévő vezetékes hálózatot használó rendszerünkkel is az új kameráinkat! A portánk olyan részein, ahol nincs kiépített internet, de van áram, ott sem kell lemondanunk a biztonságról ezeknek a kiváló eszközöknek köszönhetően!

 

Milyen hátrányai/korlátai vannak a WiFis kameráknak?

Beszélnünk kell erről is, hogy lássuk a teljes képet. Az alábbi esetekben nem lesz jó megoldás egy ilyen típusú eszköz:

- Ha könnyen és költséghatékonyan kiépíthető egy vezetékes rendszer.

- Ha nincs WiFi elérés a telepítendő helyszínen. Bár ez utóbbi esetben jeltovábbítókkal jellemzően megoldható a probléma.

A WiFis kamera egy nagyszerű eszköz, melynek megvan a maga helye otthonunk biztonsági rendszerében.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: