DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
Egyéb

Hogyan működik a szivattyú?

Ahány feladat és terület, annyiféle szivattyú létezik. Nehéz is olykor meghatározni, melyik típust érdemes választani, és hogyan kell üzemeltetésszerűen alkalmazni az adott darabot.

Ehhez nem árt tisztában lenni az alapokkal, vagy például azzal, hogy mi a különbség az egyes alkatrészek között.

Szivattyú vásárlásán töri a fejét? A Szivattyuk.hu csapata széles választékban kínál szivattyúkat és alkatrészeket egyaránt, amelyek ráadásul azonnal elérhetőek a raktárról – és a gyors kiszállítás is garantált. De Budapesten akár fizikailag, személyesen is meg lehet tekinteni a termékeket, és részletes információkat kérni az adott termék működéséről, felhasználásáról.

 

A szivattyú alapvető működése

Az alapvető működés során mechanikai energia felhasználására van szükség, hogy a folyadék az egyik helyről a másikba kerüljön. A szivattyú általában hidraulikus elven működik, centrifugális vagy dugattyús formában. Széles körben szükség van rájuk, az ipari területektől kezdve a fűtési rendszerekig. Azt pedig, hogy mikor és hogyan működik hatékonyan az eszköz, bizonyos komponensek, például az áramláskapcsoló és a nyomáskapcsoló határozzák meg.

szivattyuk.hu - 2024 február - LinkMarketing - 1



Mi a fő különbség az áramláskapcsoló és a nyomáskapcsoló között?

Az áramláskapcsoló és a nyomáskapcsoló egyaránt nagyon fontos, szinte nélkülözhetetlen alkatrészek. Mind a kettő automatikusan szabályozza a szivattyú működését, mégis különböznek egymástól. A nyomáskapcsoló ugyanis a víznyomás változásaira reagál, míg az áramláskapcsoló az áramlásra. 

Utóbbi viszont nem érzékeli az áramlás hiányát. Ez is az egyik fő hátránya, viszont nagy előnye a konstans víznyomás biztosítása. Az áramláskapcsoló esetében az a pozitív, hogy az áramlás megszakadása esetén is védelmet biztosít - viszont nem lehetséges a be- és kikapcsolási nyomás értékét állítani, legfeljebb korlátozottan.

 

Melyik a legjobb szivattyú?

Sokan teszik fel ezt a kérdést, pedig annyira nem is helyénvaló. Nyilvánvalóan a felhasználástól függ, melyik feladatra melyik a legalkalmasabb eszköz. De értékelés, tartósság, teljesítmény és minőség alapján léteznek “sztármárkák”, mint például a GRUNDFOS, a LEO, a Lutz, a Pedrollo vagy épp a WILO. Ezekhez a típusokhoz könnyebb új alkatrészt is találni, valamint a javítás is egyszerűbb.

A Szivattyuk.hu csapata több mint három évtizedes szakmai tapasztalattal a háta mögött olyan minőségi márkákat forgalmaz, mint amilyenek az imént felsoroltak is. A termékpaletta kertészeti, házi vízellátási ipari szivattyúkra, valamint búvár- és szennyvíz szivattyúkra egyaránt kiterjed. A weboldalon pedig további információkat és naprakész szakértői cikkeket is lehet találni ezek alkalmazásáról és működési elveiről. Nem kell tehát aggódnia, ha nem tudja, mi és mivel kompatibilis, vagy épp az adott igényhez milyen teljesítmény és szerelés szükséges.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: