DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
Egyéb

Mi az élet értelme?

Ez az a kérdés, amit nagyon sokan feltettek már – akár maguknak, akár másoknak. Valójában minden ember erre keresi a választ, és úgy tűnik, akiknek harmonikus, békés, boldog az életük, meg is találták.

A japánoknak egy jó kifejezésük van erre: ez az ikigai. Hogy mi ez pontosan, kiderül a cikkből.

 

Az önfejlesztésben van a megoldás

Örök kérdés, hogy mi hozhatja el életünkbe a boldogságot – de mivel minden ember más, nincs tuti válasz a kérdésre. Az azonban biztos, hogy önmagunk vizsgálata, fejlesztése közelebb visz minket az örömtelibb lelkiállapot megéléséhez.

Éppen ezért döntenek úgy sokan manapság, hogy a tudatosság, a személyiségfejlesztés, a spiritualizmus felé fordulnak. Ha semmit nem tudsz még ezzel kapcsolatban, de érdekel a téma, akkor a The Bright Academy önfejlesztő tanfolyamai között érdemes szétnézned.

1k6vIAnJwRDXaipyjzj1iHyqK6LQQQKCV



Itt többek között olyan nagyszerű képzéseket találsz, mint A legjobb éned felfedezése: tudatosság, spiritualitás és önismeret a gyakorlatban tanfolyam vagy a Női jóga tanfolyam a ciklus és karrier összhangjáért, de mindfulness képzés is indul.

Ezek mind online is végezhetők, és gyakorlati tudást is adnak. Ha egy kicsit is szeretnéd harmonikusabbá tenni az életed, kevésbé stresszelni a mindennapokban, akkor célszerű beiratkoznod valamelyik kurzusra.

 

Az ikigai a jó irány

A japánoknak nagyon egyszerű szavuk van arra, hogy mi ad nyugalmat, békét az életben: az ikigai nemcsak egy módszer, hanem egy életszemlélet is. Az ikigai az a dolog, ami miatt érdemes mindennap felkelnünk. Egy cél, ami hajt minket, egy állapot, ami kielégít.

Véleményük szerint minden embernek megvan a maga ikigaija, csak meg kell azt találni. Hogy hogyan? Fel kell tennünk magunknak pár kérdést, és megvizsgálni a közös pontokat. Ezek a következők:

- Mi az, amit szeretsz csinálni?

- Mit az, amiben kiemelkedően jó vagy?

- Mi az, amiért fizetnének is neked mások?

- Szüksége van-e erre a dologra a világnak?

Ha a válaszok megvannak, hamar körvonalazódik, mi tesz minket boldoggá és sikeressé. Ha például szeretünk rejtvényt fejteni, jók is vagyunk benne, de eddig még nem alkalmazott minket egyetlen cég sem ilyen munkakörben, így nem tudunk vele pénzt keresni, az nem ikigai.

De egy lélekölő munka sem hozhat igazi boldogságot. Azt kell megtalálni, amit szívvel-lélekkel csinálunk, mások megfizetik és valóban hasznos tevékenységről van szó. Ez lesz életünk értelme, ami egy biztos pontot jelenthet számunkra krízishelyzetekben is.

 

Néhány érdekesség

Hogyan találhatjuk meg az ikigainkat? Tudatos kereséssel. Ehhez jók az olyan gyakorlatok, amiket a fent említett tanfolyamokon is tanítanak: a tudatos légzés, a jelenben levés, az ítélkezésmentesség.

Fontos, hogy jól ismerjük magunkat. Megvizsgálhatjuk például azt, mit csináltunk szívesen gyerekkorunkban, mi volt a kedvenc játékunk, mert ez is elvezethet a megoldáshoz.

A japánok hosszú életének titka az ikigaiban is rejlik: ők azt vallják, nem a pillanatnyi boldogság a legfontosabb, hanem a kiegyensúlyozott élet és a tevékenységeink végzése során tapasztalt flow-élmény. Érdemes hallgatni rájuk!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: