DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
Egyéb

A gázpisztoly és a gázspray összehasonlítása

Nem mindenki számára egyértelmű a két önvédelmi szerepet betöltő eszköz megkülönböztetése, ezért érdemes jobban szemügyre venni őket.

FONTOS: a gáz- és riasztófegyver TELJESEN SZABADON VÁSÁROLHATÓ ÉS TARTHATÓ, de közterületi viseléséhez rendőrségi engedély szükséges! Ezt azonban 2 ezer forint ellenében online is megszerezhetjük, csak nagykorúság és büntetlen előélet a feltétele (meg egy gázpisztoly, érvényes műszaki vizsgával, amit bejegyeznek az engedélybe.)

A gázspray TELJESEN SZABADON TARTHATÓ, de csak 20 g alatti töltettömegű vásárolható meg szabadon és csak 20 g alatti és nem paprika (PV/OC) töltetű viselhető közterületen!

 

Különbség a hatótávban

A modernebb technológiát képviselő (CS vagy OC töltetű töltényre töltött), az Önvédelmi Boltnál megvásárolható gáz-riasztó fegyverek hatótávja körülbelül 3 méter. Így ez a fegyver igen hatékonynak minősíthető.

Ami a gázspray-ket illeti, a hatékonyság nagyban függ attól, hogy a hatóanyag milyen formában távozik a flakonból.

- A terítő (FOG) típusú spray-k legfeljebb 1-2 méterre

- a tölcsérszerű (CONE) képpel rendelkezők 2-3 méterig

- a vízipisztolyhoz hasonló sugárban (JET) működők 3-5 méterig is képesek eljuttatni a gázt. 

 

Mennyire kell tudnunk célozni?

A modern gáz-riasztó fegyverekkel egy vastag, 30 és 90 cm közötti magas sűrűséggel bíró hatóanyagfelhőt/gázsugarat juttatunk ki. A célzásra ebben az esetben nem is kell annyira koncentrálnunk, a támadóra nézve 3 méterig a letaglózó eredmény szinte garantált.

record 15-9 2023



A gázspray-k közül ilyen hatótávot kizárólag a vízipisztolyhoz hasonló szórásképpel rendelkező változattal tudunk elérni, de a vékony sugár miatt nagyon pontosan kell céloznunk. További nehezítő körülményt jelent a flakonszerű formája, amely a pontos célzást akadályozhatja.

Mi a helyzet a hatóanyaggal?

A gáz-riasztó fegyvereknél egy patronnal ugyanannyi hatóanyagot tudunk kijuttatni, mint egy egész flakon spray-vel. Ráadásul a tüzelést is jóval gyorsabban véghez tudjuk vinni, mint a spray-k esetében, amelyek így egyértelműen alulmaradnak ebben a mutatóban.

Megjelenésük

Egy pisztolyhoz szinte megszólalásig hasonlító, hatalmas torkolattüzet és -dörejt produkáló eszköznek jóval nagyobb pszichikai hatása van (a dörej állatoknál is kiválóan működik elrettentésre). Persze egy kis gyakorlással a gázspray-k is komoly „hatást” képesek kifejteni.

Milyen súlyos sérülést okozhatunk velük?

A gázsprayk-kel nem lehet fizikai sérülést előidézni a támadón. A gáz-riasztó fegyvereknél is inkább csak a gáznyomás és egyéb, a lövéskor kizúduló apró darabok okozhatnak sebesülést, de csak érintő vagy pár 10 cm távolságról.

Használatuk bonyolultsága

Itt elsőre a gázspray-k élveznek előnyt, bár a helyes irányba tartásra azért nagyon kell figyelnünk. Néhány gyártó termékét viszont a biztonságos alkalmazás jegyében csak különböző mozdulatok (pl.: fedél kipattintása) elvégzése után tudjuk használni.

Néhány szó a költségekről és a méretekről

A gázspray pár ezer forintos beruházást jelent, míg a gáz-riasztó fegyver ára meghaladja a harmincezer forintot is. De ha az egész képet nézzük, akkor fej-fej melletti az árverseny:

- A gázspray egyszer használatos, utána dobhatjuk is ki,

- míg a gáz-riasztó fegyvernél ez legtöbbször csak néhány patron ellövését jelenti.

Méretüket tekintve a gázspray lényegesen kevesebb helyet foglal, de egyben ez lehet a hátránya is, hiszen a közterületen legálisan viselhető méretű nagyon hamar kiürül.

Jól látható, hogy nincs a versenynek igazi győztese. A legjobb, amit tehetünk, ha az egyénre szabottságot tartjuk szem előtt, azaz, hogy számunkra melyik a legideálisabb választás.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: