DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
Egyéb

A pokol macskájával, egy Démonnal és RAM-mal tér vissza Heves vármegyébe Feco

De mielőtt valaki egy horrorfilm vérfagyasztó sztorijára gyanakodna, gyorsan le kell szögezni néhány dolgot.

Feco, vagyis Ferenc Zsolt gépészmérnök, autótörténész, a Vecsési Chrysler-Dodge-Ram Múzeum alapítója. A "pokol macskája", vagyis a "Hellcat", az autótörténelem egyik  legnagyobb legendája, a Dodge Challenger 6.2-es, V8-as SRT változata. A Demon pedig ugyanennek a típusnak egy még erősebb 7.4-es Hemi motoros verziója, amely kevesebb mint 2 másodperc alatt gyorsul százra. "RAM" pedig annak a kölyökmacskának lett a neve, akit Fecó nemrégiben, a Macskaárvaház Alapítvány jótékonysági ebédje után, a Sarudi Sulyom Tájétterem előtti közúton átfagyva talált meg és hazavitt.

hellcat1



Nem mellesleg: Feco az Európaszerte elismert amerikai autó történész-gépész, a mindennapok során is egy Dodge RAM típusú pick-up-ot használ, amelyről a rossz helyen, rossz állapotban, de jó időben lévő mentett kismacskát is elnevezte. 

- Jövőre 110 éves a Dodge márka, amiről azt kell tudni, hogy két zseniális amerikai fivér alapított, és eleinte kerékpárokat is készítettek, de Henry Fordnak is segítettek, amikor úgy döntött, hogy autógyárat alapít.

hellcat3

A márka Challenger nevű csúcsmodellje, nem csak az autóiparnak, de a filmiparnak is az egyik ikonja, tulajdonképpen az "izomautó" kifejezés nemzetközi szinonímája - meséli Ferenc Zsolt, aki RAM cica örökbefogadása előtt is több mentett állaton segített már. 

Fecó azt meséli: "az ötszörös Európa-bajnok Kiss Norbi Kápolnai Macskaárvaházának több barátommal együtt az önkéntese vagyok, és bevallom őszintén az állatmentésen, a jótékonykodáson, és a természetvédelmi célú faültetéseken kívül, a kitűnő társaság is rendkívül vonzó. Kápolnán például a MEGÉRTE, vagyis a Mezőgazdasági és Gépészeti Értékőrző Egyesület nevű veterános egyesület csapata, Minkó Miska bácsi, aki száz éves gépeket is életre kelt, Bodó Zoli, és a fia Áron, meg Kápolna régi autókat szereő alpolgármestere, Szalóki Péter társaságában, még a fák ültetéséhez szükséges gödrök kiásása és a mentett cicák gyógyítása is jobban megy."

hellcat5

Feco most úgy döntött: a Dodge márka 110 éves évfordulójára egy Dodge Challenger Hellcat, egy Dodge Challenger Demon és egy RAM 1500 társaságában érkezik majd, nem csak Kápolnára, de Egerbe is. 

- "Bódi Zsolt képviselő úr arra kért, hogy jövő tavasszal látogassunk el Felnémetre, hozzuk el ezeket a Magyarországon szinte egyedülálló járműveket, és meséljünk elsősorban a gyerekeknek de persze minden más érdeklődnek is ezekről az autóipari legendákról, amelyek a következő generációk számára vélhetően már csak autótörténelmi emlékként maradnak fenn - fogalmazott az ismert amerikaiautó történész, gépészmérnök, aki hozzátette: természetesen mentett cicája RAM Felnémetre is elkíséri majd, hiszen nem csak az amerika autólegendák, de az állatok szeretetét is szeretné átadni a fiataloknak.

hellcat 6

Feco elárulta: szerencsére RAM cica nagyon szeret utazni, így az autójában mindig van egy kis ágy, és a sétához szükséges hám számára. 

Mint elmesélte: "legutóbb egy Dodge klub meghívására jártam Németországban előadást tartani, ahová szintén elkísért RAM, aki a V8-as Hellcat duruzsuló hangjára  gyorsan elalszik, és csak akkor nyávog, ha vécéznie kell vagy esetleg éhes lesz. 

Ferenc Zsolt azt is kifejtette: sokan kérdezik, miként egyeztethető össze a környezet és természetvédelem a "benzinfaló" amerikai autók szeretetével?

hellcat 8_1

Feco meggyőződéssel állítja, a Dodge, a Ram klasszikus, "egy életre szóló autóik" sokkal környezettudatosabbak voltak, mint a mai néhány év után elavuló, tönkremenő, túlbonyolított  járművek. Ráadásul szerinte ezekkel a nagy teljesítményű és hengerűrtartalmú  motorokkal normális tempóban közlekedve, ugyanúgy lehet viszonylag takarékosan közlekedni. Hiszen a nagy erő könnyedén, kis erőfeszítéssel mozgatja a járművet, amely, megfelelő karbantartás esetén akár több millió kilométer megtétele után is üzemképes marad, nem fokozva a konzumvilág gyorsan elromló-eldobható eszközeiből keletkezett hulladékhegyeket.

hellcat 11_1

Feco elmondta: 2024-ben, Kiss Norbi Kápolnai Macskaárvaházában 110 madárbarát cserje elültetésével, és 110 kiló macskaeledel adománnyal ünneplik majd a Dodge márka 110 éves szülinapját, amely azért is különleges ünnepi alkalom lesz, mert - Feco szerint - 2024-ben végre kiderül: komoly fejlesztési tervek vannak az utóbbi időben egy kicsit hanyagolt  legendás amerikai márka jövőjével kapcsolatban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: