DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 7. kedd
Egyéb

Alvászavarok és következményeik

Azt gondolnánk, hogy vannak olyan területei az életnek, amelyek a maguk természetességében és mindig gond nélkül működnek. A testi-lelki jóllétünk azonban szinte bármely területen kudarcba fulladhat.

Az alvás tekintetében is többféle zavar jelentkezhet. Lássuk, miért lehet ez hosszú távon veszélyes!

Az alváshiány komoly következményekkel jáhat

Az Onlinepszichológus.net blogjában számos érdekfeszítő téma vár bennünket, amelyek mindennapos problémáinkról szólnak. Ilyen az alvásdeprivációs cikkük is. Hasznos olvasmány, hiszen rávilágít arra, hogy milyen nagy a jelentősége az éjszakai pihenésünknek.

Bizonyos időszakokban gyakorlatilag bármelyikünkkel előfordulhat, hogy átmenetileg kevesebb idő jut az alvásra. Ilyen lehet, ha kisbaba érkezik a családba, de akár az is előfordulhat, hogy több tennivalónk, munkánk akad, vagy diákként vizsgaidőszakban a tanulás miatt csípünk el egy keveset a pihenésből. Amíg ez nem állandó, hanem csak ideig-óráig tart, nem kell a fáradtságon kívül komolyabb problémákkal szembesülnünk.

Nem ugyanez lesz a helyzet akkor, ha tartósan nem tudjuk kialudni magunkat. Ilyenkor a mindennapjainkat beárnyékolja a kialvatlanság. Ez pedig egy bizonyos idő eltelte után a munkánkra, a kapcsolatainkra, sőt, az egészségükre is negatív hatással lesz.



Milyen tünetekkel jár együtt az alváshiány?

Nehezebben birkózunk meg a betegségekkel, és könnyebben el is kapjuk azokat. Egyre nehezebben hozunk meg fontos döntéseket, illetve halogatni kezdjük a teendőinket. Az energiahiányt túlevéssel, nassolással próbáljuk pótolni.

Egyre nehezebben figyelünk oda rendesen a feladatainkra, ellehetetlenül számunkra a koncentráció fenntartása. Eközben ingerültté, feszültté válunk, és még különböző bőrproblémákkal is szembesülhetünk.

Vegyük észre, ha baj van!

Nehezen megy hogy elkezdjük a napot? Úgy érezzük, hogy egyre kevésbé vagyunk formában külsőleg és lelkileg is? Állandósult a feszültség a mindennapjainkban? Könnyen lehet, hogy egyszerűen nem alszunk eleget!

Hogyan következhet mindez az alváshiányból?

A kimerültség hatására hasonló állapotba kerülünk, mintha részegek lennénk: nehezen fűzzük össze a mondatokat, szétszórt és klisékre támaszkodó lesz a kommunikációnk. Ezzel is energiát tudunk megtakarítani!

A frusztráció sem elkerülhető ebben az esetben, hiszen az, aki túlságosan fáradt, könnyebben téved mások szándékait illetően, azokat fenyegetőnek, támadónak észlelve. Ez pedig elvezet addig az érzésig, hogy mindenki ellenünk van.

De nemcsak ezeket bizonyították vizsgálatokkal, hanem azt is, hogy ha rendszeresen 5 óránál kevesebb időt töltünk alvással, az immunrendszer védekezőképessége lecsökken. Emellett a hormonszintjeink is módosulnak, ami szintén következményekkel jár: a gherelin növekedése sosem múló étvágyat, a kortizolé (amit stresszhormonnak is neveznek) pedig csökkenő bőrrugalmasságot teremt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: