DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
Egyéb

A szürkehályog típusai

Ha szürkehályogról van szó, akkor hajlamosak az emberek azt hinni, hogy egyetlen típusa létezik, pedig valójában ez nem igaz. Sajnos mindegyik típus kellemetlen tünetekkel jár, de különbséget tehetünk köztük a kialakulás helye és mikéntje szerint.

A szürkehályog alapvetően a szemlencse elszürkülését jelenti, és általában idősebb korban jelentkeznek a már figyelmen kívül hagyhatatlan tünetek. Aki gyors ütemű látásromlást tapasztal, fakóbban érzékeli a színeket, zavarják az erős fények és úgy érzi, mintha egy vízesés mögül szemlélne mindent, az általában a szürkehályog okozta kellemetlenségeket tapasztalja. De minden szürkehályog ugyanolyan? Valójában nem, és nem is árt tudni, miféle szürkehályogok is keseríthetik meg az életünket, és hogy hogyan lehet megszabadulni tőlük.

Veleszületett szürkehályog

Nem is gondolnánk, de valójában körülbelül minden kétezredik gyermek születik szürkehályoggal. A kicsik még nem is igazán látnak, de lecsaphat rájuk ez a szembetegség akár azért, mert öröklődött a családban, akár esetleg valamilyen más alapbetegséghez kapcsolódva, mindenféle külső behatás nélkül is.



Időskori szürkehályog

A szürkehályog a leggyakoribb szembetegség a világon. Az 50 felettieknek körülbelül a felét, míg a 80 felettieknek már hozzávetőleg a 70%-át érinti a probléma. A riasztó adatok mögött azonban a test természetes öregedési folyamatai állnak, hisz ahogy mondjuk a bőrünk, úgy a szemünk is öregszik, és ehhez gyakran társul a szemlencse beszürkülése is. Az időskori szürkehályognak alapvetően három típusát különböztetjük meg.

Az egyik típus a maghomály, amely a szemlencse fokozatos keményedését és besárgulását jelenti. Maghomály esetén bár a közellátás jó marad, a távollátás komoly mértékben romlik. Az időskori szürkehályog másik típusa a kérgi szürkehályog, amely valójában a szemlencse szélén megjelenő homályos foltokat jelenti, jellemző tünetként pedig a fényforrások körüli fénykoszorút érdemes megemlíteni. A harmadik típus a tok alatti szürkehályog, amely inkább a valamivel fiatalabb korosztálynál szokott előfordulni. Gyakori tünete a gyenge látásélesség jó fényviszonyokban is, illetve a szemkáprázás.

Másodlagosan kialakuló szürkehályog

A másodlagosan kialakuló szürkehályog a műtétet követően, akár hónapokkal vagy évekkel később alakul ki. Ez nem azt jelenti, hogy sikertelen volt a műtét, vagy hogy esetleg hibát vétettek a kezelés során. Mindösszesen arról van szó, hogy a műtét nem érintette a lencsetokot, amely viszont sajnos szintén homályossá válhat. Szerencsére ez a kellemetlen állapot megszüntethető egy gyors és fájdalommentes lézeres beavatkozással.

Traumás eredetű szürkehályog

A trauma ebben az esetben fizikai sérülést jelent. Traumás eredetű szürkehályog kialakulhat akár egy nagy erejű, tompa ütés vagy perforációt okozó sérülés esetén is. Ha a leghétköznapibb eseteket nézzük, akkor lehet a hibás egy eltévedt focilabda vagy egy összefejelés meccs közben, esetleg egy ügyetlenül kinyitott pezsgősüveg, de akár egy karácsonyfa-díszítés közben szemet felsértő tűlevél is.

A szürkehályog tehát jelen lehet már a születéskor, kialakulhat az öregedési folyamat velejárójaként és különböző sérülések is előidézhetik. Bármelyikről is legyen szó, mindenképp érdemes szakorvoshoz fordulni, hisz a szürkehályog szerencsére gyógyítható, méghozzá egy gyors és fájdalommentes beavatkozással, a szürkehályog műtéttel. Aki szeretné elkerülni látásának drasztikus romlását, az jelentkezzen be akár már most a nagy múltú Focus Medicalhoz, ahol kedves és tapasztalt orvosok várnak mindenkit, aki szeretné újra színesben látni a világot!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: