DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 20. szombat
Egyéb

A kijelző lehajtása, a bekapcsológomb megnyomása: mikor mit tegyél a laptoppal?

Vannak a laptop használatával kapcsolatban tévhitek. Ilyen például az, hogy mi történik, ha a bekapcsoló gombot hosszan nyomjuk meg, vagy éppen lehajtjuk a kijelzőt.

Vannak olyan beállítások, amelyeket érdemes minél hamarabb elvégezni a laptop megvásárlása után, valamint a működtetés során is figyelembe venni.

 

A bekapcsológomb és a kijelző használata

A laptop kijelző alapból az egyik legérzékenyebb része a készüléknek, aminek a pótlása ma már könnyen megoldható a Laptopszaki oldaláról. A problémák nagy részét jobb azonban megelőzni, ami már ott kezdődik, hogy megtanuljuk megfelelően kezelni a képernyőt. 

Az egyik módszer, amit ajánlott elkerülni, ha kikapcsolás céljából hajtjuk le a kijelzőt. Ez alapból ugyanis nem a kikapcsolást jelenti, hanem mindössze alvó állapotba helyezzük a készüléket. Ez azt jelenti, hogy ebben a státuszban minimális energiafelhasználásra vált a készülék, az avatatlan szem azt is mondhatná, hogy ez a készülék bizony ki van kapcsolva. Pedig a gyakorlatban szépen lassan merül az akkumulátor. 

laptopszaki.hu - 2023 október - LinkMarketing - 3Mi inkább a hibernálás mellett döntenénk. Ilyen állapotban a számítógép memóriáját elmenti egy fájlba a merevlemezen a Windows, majd ténylegesen kikapcsol, nulla lesz az áramfelvétel. Ha legközelebb bekapcsoljuk, akkor visszahívja a fájl tartalmát, amit a hibernálás során létrehozott. 

Az egyetlen hátránya az alvó módhoz képest, hogy szükség van körülbelül 10-15 másodpercre, amíg létrehozza a hibernáláshoz szükséges fájlt. A bekapcsológomb használata még nagyobb óvatosságot igényel. Ez ugyan alkalmas arra, hogy kikapcsoljuk a laptopot, de nem ajánlatos élni a lehetőséggel. Ha öt másodpercig lenyomva tartjuk, azonnal kikapcsol a gép. Ez azonban a merevlemezre különösen veszélyes, mert az olvasó feje nem kerül vissza a helyére, a lemez fölött marad. A folyamatos zötykölődés azonban komoly kárt tehet a merevlemezben, akár teljesen tönkremehet.

 

Figyeljünk oda a megfelelő be- és kikapcsolásra!

Ha kikapcsolásról van szó, akkor mindenképpen a Start Menü, Leállítás útvonalat válasszuk! Ebben az esetben teljesen szakszerűen, az elvárások szerint fog leállni minden egyes alkatrésze a számítógépnek, laptopnak. Lehet ez hosszabb, mint a bekapcsológomb lenyomva tartása, de sokkal biztonságosabb és hosszú távon több előnye is van.

 

Sokszor jobb, ha bekapcsolva marad

Van olyan helyzet, amikor jobb, ha nem kapcsol ki automatikusan a laptop vagy nem helyezi magát alvó módba. Ilyen lehet az, amikor összekötjük külső kijelzővel, amely során lehajtjuk a képernyőt. A Vezérlőpulton belül az Energiagazdálkodás menüpont alatt találjuk “A főkapcsoló funkciójának megadása” lehetőséget, ahol megadhatjuk, hogy a képernyő lecsukásakor pontosan mi történjen. Ez lehet hibernálás, alvó állapot, kikapcsolás, vagy éppen az, hogy ne csináljon semmit. Hosszú távon érdemes megfelelően használni a bekapcsológombot és a képernyőt!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: