DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 30. kedd
Egyéb

3 hasznos praktika a mentális fáradtság leküzdéséhez

Az agy a testünk “számítógépe”, ami szüntelenül dolgozik, így nem csoda, ha olykor elfárad. Ez különösen a diákoknak és a szellemi munkát végzőknek okoz gondot.

A tanórákon és a munkahelyen is folyamatosan koncentrálni kell, ami egy idő után egyre nehezebben megy.

Sajnos nem mindig tehetjük meg azt, hogy a feladatainkat félbehagyjuk, és hazamegyünk lepihenni, viszont akad néhány olyan egyszerű módszer, amivel javíthatunk a koncentrációnkon és felfrissíthetjük egy kicsit az agyunkat.

1. Agyserkentő gyógynövények alkalmazása

Bizonyos gyógynövények kedvezően hatnak az agy működésére, így pozitívan befolyásolják a memóriát és a koncentrációs képességet. A Myrobalan agyserkentő étrend-kiegészítőire is ez jellemző.

A készítmény 13 különféle gyógynövény hatóanyagai által segít a szellemi frissesség megőrzésében, a kognitív funkciók és a koncentráció fejlesztésében, valamint jó hatással van az agy mikrokeringésére és a perifériás erek működésére is.

https-www.myrobalanmed.com - 2023 október - Cikk1



Bár sokakban él az a tévhit, hogy az efféle táplálékkiegészítők elsősorban az idősebb korosztályt célozzák, ez viszont nem igaz. Hiszen egy diáknak és egy aktív korú dolgozónak is szüksége van néha egy kis “agytuningolásra”, erre viszont nem a mértéktelen kávézás vagy energiaitalozás a megoldás.

2. Kerüljünk közelebb a természethez

Tanulmányok egész sora bizonyította már, hogy a friss levegő és a természetes fény jótékonyan hat a koncentrációra. Ezért, ha van rá lehetőség, akkor érdemes a szabadban dolgozni vagy tanulni.

Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy home office-ban végezzük a munkánkat, akkor szép időben költözzünk ki a laptopunkkal a teraszra, a kertbe vagy akár csak az erkélyre. Ez diákok esetében is megvalósítható a vizsgaidőszakban vagy a délutánonként a házi feladatok, beadandók megírása során.

Az iskolában vagy az irodában pedig próbáljunk minél közelebb ülni az ablakokhoz, és szellőztessünk gyakran, így valamelyest szintén élvezhetjük a friss levegő és a napfény áldásos hatásait.

3. Mozgásra fel!

Ugye hallottuk már azt a régi bölcsességet, miszerint a szellemi fáradtságra a fizikai aktivitás a legjobb gyógymód? Ha eddig nem hittünk benne, próbáljuk ki és tapasztaljuk meg első kézből az előnyeit.

Amikor úgy érezzük, hogy szellemileg teljesen kimerültünk, keljünk fel az íróasztaltól és mozogjunk egy kicsit. Ha több időnk van, akkor iktassunk be egy edzést, egy kocogást a környéken, vagy akár egy tempósabb sétát. Ha tényleg csak pár percünk van, akkor az is sokat segít, ha az épületen belül teszünk egy kört, fel-le lépcsőzünk az emeletek között, a lényeg, hogy egy picit mozgassuk át magunkat. Ez nemcsak a testünkre lesz jó hatással, hanem az agyműködésre és a koncentrációra is.

A munkaidő vagy a tanórák után pedig szánjunk egy kicsit hosszabb időt a fizikai aktivitásra. Teljesen mindegy, hogy hazafelé útba ejtjük a konditermet, otthon edzünk különféle videókra vagy este kocogunk pár kilométert a környéken, a lényeg, hogy kompenzáljuk az egész napos szellemi erőfeszítést egy kis mozgással.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: