DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
Egyéb

Hogyan találjuk meg a legjobb iskolát gyermekünknek?

Az iskolaválasztás idején a családok többsége komoly kihívással szembesül, mivel számos szempontot kell mérlegelnünk annak érdekében, hogy gyermekünk a számára legmegfelelőbb intézményben kezdhesse meg a tanévet.

britmagyariskola.hu - 2023 szeptember - LinkMarketing - 2



Az iskolaválasztás idején a családok többsége komoly kihívással szembesül, mivel számos szempontot kell mérlegelnünk annak érdekében, hogy gyermekünk a számára legmegfelelőbb intézményben kezdhesse meg a tanévet. 

 

Fő szempont: mindig a gyermekünk szemszögéből döntsünk

Fontos, hogy az iskola kiválasztása során gyermekünk adottságainak figyelembevételével hozzunk döntést, ugyanis elengedhetetlen, hogy jól érezze magát az új környezetben. Hiszen nem kevés időt fog ott tölteni, akár a Brit-Magyar Iskolát, akár egy másik intézményt választunk végül.

Nyilván olyan közösségben fog tudni alakulni, fejlődni a személyisége, ahová könnyedén be tud illeszkedni, ahol valóban élvezi a többiek társaságát. Ez természetesen legalább annyira a család érdeke is, hiszen egy kiegyensúlyozott gyermek az otthoni légkörnek is csak előnyére válhat.

 

Milyen alapvető szempontokat mérlegeljünk iskolaválasztás előtt?

Amennyiben a választott iskola oktatási módszerei, pedagógusainak nevelési elképzelései a lehető legtöbb pontban találkoznak a szülőkével, az már egy igen jó alap lehet az együttműködésre. Erről a legegyszerűbben személyesen győződhetünk meg, mint például a Brit-Magyar Iskola információs délutánjain, amelyek remek lehetőséget kínálnak az ismerkedéshez. 

Szülőként érdemes alaposan utánanéznünk, hogy a leendő iskola tanárai mennyire felkészültek mind szakmailag, mind emberileg. Fontos a szimpátia, ám legalább ekkora súllyal esik a latba a tanárok szakmai tudása, hiszen nyilván azt szeretnénk ha gyermekünk a lehető legkorszerűbb oktatást kapná. 

Lényeges még, hogy milyen fokú támogatásban részesül, mennyire hat rá motiválóan a velük foglalkozó pedagógus, mennyire könnyen tudja elsajátítani segítségükkel az alapvető készségeket. 

Ugyanígy nem kevésbé fontos az is, hogy felszereltség szempontjából a leendő iskola milyen mértékben felel meg a modern kor igényeinek. Ma már abszolút jogos elvárása a szülőknek, hogy gyermeküket biztonságos környezetben tudhassák. Ehhez alapvető a korszerű berendezések, eszközök megléte, ami nem mellesleg a nyugodt, zavartalan tanuláshoz is elengedhetetlen. 

 

Iskolaválasztás csekklista

- Elhelyezkedés: hiába remek a suli, ha a bejárást szinte lehetetlen kivitelezni. 

- Étkezés: ha szükséges, megoldható-e hogy gyermekünk tápláló reggelit, tízórait, ebédet vagy uzsonnát kaphasson?

- Fejlődési lehetőségek: vannak-e és ha igen, milyen lehetőségek a sportolásra, szakkörökre, különórákra?

- Költségek: érdemes átgondolni, hogy vajon melyik ideális számunkra, az állami vagy a költségtérítéses oktatás?

- Vélemények: ha van rá mód, kérjük ki az általunk választandó iskolába járó gyermekek szüleinek véleményét. 

- Információ elsőkézből: ha van rá lehetőség, ne legyünk restek elmenni az iskolai nyílt napokra.

Az iskolaválasztás nem könnyű a szülőknek, mivel komoly felelősség, hiszen szerencsés esetben hosszabb távra szól. Ám ha gondosan mérlegelünk és a lehető legjobb döntés születik végül, az igazi nyertesei a gyermekeink lehetnek.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: