DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 3. hétfő
Egyéb

Miért kell új vendégmunkás törvénytervezet?

Munkaerőhiány: a szó, amit az elmúlt években rengeteget hallottunk a magyar gazdasági helyzettel kapcsolatban. Ez egy olyan jelenség, amit sajnos nem lehet rövid időn belül megoldani, ezért alternatív forrásokra van szükség, hogy a gazdasági teljesítményre ne legyen negatív hatással.

A vendégmunkás törvénytervezet okai

Ha megnézzük az elmúlt évek statisztikáit és szakértői elemzéseit, akkor az látható, hogy több tízezer magyar dolgozó hiányzik a hazai munkaerőpiacról. Ez azonban azt is jelenti, hogy a cégek nem állhatnak meg, így alternatív források után kell nézni, ha nem akarják betöltetlenül hagyni az üres pozíciókat. Erre jó megoldást kínál például a TERENDO ázsiai munkaerő-szakértő, akinek a segítségével hatékonyan és gyorsan lehet toborozni tapasztalt, hozzáértő külföldi munkavállalókat.

2022-ben már közel 20.000 külföldi állt munkába a munkaerő-kölcsönzőkön keresztül Magyarországon. Már ez a szám is önmagában jól jelzi, hogy a cégek is rájöttek, bizony külföldi forrásból hatékonyabban és gyorsabban lehet megoldani a helyzetet, mint kivárni a hazai munkaerőpiac változásait. A kormány is felismerte, hogy szükség van egy azonnali megoldásra. Ezért is tettek több lépést ennek érdekében azzal, hogy könnyítettek az adminisztráción és jogszabályváltozásokat léptettek életbe.

https-__terendo.com_ - 2023 szeptember - Cikk2



A tavalyi évben több, mint 70.000 külföldi dolgozott Magyarországon. Ez 20%-os emelkedést jelent a 2021-es évhez képest. A hazai munkaerőhiány kialakulását nem lehet csak egyetlen okra visszavezetni. Az egyik az, hogy elöregedő társadalomban élünk. Ez abból következik, hogy kevesebben születnek, mint ahányan meghalnak. Ez azt jelenti, hogy többen mennek nyugdíjba, mint ahányan munkába állnak. A külföldre vándorlás is nagy szerepet játszik a hiányban, mivel a szakképzett, diplomás lakosság gyakran Európa más országaiban helyezkedik el.

 

Azonnali megoldásra van szükség

A cégek és a gazdaság nem várhat arra, hogy majd pár év múlva talán jobb lesz a helyzet. A teljesítményre, termelésre szükség van, különben könnyen válságba kerülhet az egész ország. Ezért is előnyös az, hogy már novemberben érkezni fog a változás. A törvényjavaslat fő célja, hogy a magyar munkavállalók munkahelyeit megőrizze, és rögzítse a külföldi vendégmunkások átlátható szabályozási kereteit.

Tisztázva lesznek a foglalkoztató, vendégmunkás és kedvezményes foglalkoztató fogalmak. A külföldi munkavállalók magyarországi tartózkodása innentől 3 évben lesz maximalizálva.

 

A folyamat még így sem egyszerű

A vendégmunkások alkalmazása nem gyerekjáték. Mindenképpen szükség van profi segítségre, ha egy cég úgy dönt, az üres pozíciókat külföldi forrásból szeretné feltölteni. Szerencsére van megoldás, mivel a munkaerő-szakértők a teljes folyamatban támogatást tudnak nyújtani, a toborzástól kezdve az adminisztráción át egészen a munkába állásig. Fontos azonban megjegyezni, hogy az egész művelet akár 3-6 hónapot is igénybe vehet.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: