DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 29. hétfő
Egyéb

4 befektetés, amivel előre készülhetsz gyermeked születésére

Amelyik szülő már előre tervez a gyermeke jövőjét illetően, az nem is tudna nagyobb ajándékot adni születendő csemetéjének ennél. Viszont amíg a pici nem jött világra, addig a megszokott megtakarításokat nem tudjuk igénybe venni, viszont más típusúakat igen. Az alábbiakban bemutatunk négy olyan lehetőséget, ami kiváló választás lesz a csemeténk születése előtti megtakarítás elkezdésére.

A megtakarítások fontossága

Ha már a gyermekünk megszületése előtt gondolunk részére a megtakarításokra, akkor jó ha tudjuk, a rendkívül felelősségteljes és tudatos szülők táborát gazdagítjuk. Egy gyermek felnevelése nem egyszerű, főleg az anyagiak terén. Nem csak a ruházkodását kell megoldani, hanem később a taníttatását, valamint ha valóban tudatos és felelős szülők vagyunk a nagybetűs ÉLET küszöbén sem hagyhatjuk pénz nélkül. Az első munkahely megszerzése sajnos csak nagyon ritkán van ingyen. Főleg ha vidéken élünk, ahol nagy eséllyel a csemeténk nem biztos, hogy munkát fog kapni. Ehhez el kell utaznia, albérletet kell kivennie és elhelyezkednie..de amíg nem kap munkát és fizetést, nos addig bizony csakis ránk számíthat. Ezért a megtakarítások egy gyermek életében szó szerint az életét változtatják meg jó irányba. Ráadásul manapság ez duplán fontos. A jelenlegi gazdasági helyzet, és globálisan váratlan események – háború, járvány – bizony nagyon kihatnak az életvitelünkre. Jól látható, hogy például az élelmiszer- és az ingatlanárak mennyit változtak csupán pár év alatt. Ezt pedig nem lehet úgy lekövetni, hogy nincsen tartalék, főleg a gyermekünk neveléséhez és jólétéhez. Milyen megtakarításokkal élhetünk tehát akkor, ha a csemeténknek már a születése előtt a legjobbat szeretnénk adni?

pexels-bruna-gabrielle-félix-13883810_resize



Megtakarítási számla

A legegyszerűbb módja a pénzünk félrerakásának, ha egy egyszerű megtakarítási számlával kezdünk. Mivel 2006-tól automatikusan jár a babakötvény minden picinek, ezért a megtakarítási számlát később ki tudjuk egészíteni majd egy rendszeres babakötvény befizetéssel is, ha már a gyermekünk megszületett. Ezzel egyrészt a pici felnevelésére is tudunk félretenni, másrészt a babakötvény összegét a 19. életévtől meg fogja kapni. Ez milliós összeg lesz már havi pár ezer forintos befizetés esetén is, ami remek kezdőalap egy fiatal számára. Ez a kombináció a gyermekünk felnőtté válásának egész szakaszát végigkíséri. Ráadásul így nekünk sem kell aggódni az anyagiak miatt. Ha a megtakarítási számlára akár csak pár százezer forintot félreteszünk, már az is jelentős összeg lehet a pici felneveléséhez, a babakötvény pedig a megszületésétől fogva gondosan gyűjti számára a megtakarításokat, ami pedig ő fog kézhez kapni majd fiatal felnőttként.

Babaváró hitel

Új szülőként érdemes tisztában lenned a babaváró hitel részleteivel. Az állam tízmillió forint hitelt ad már egyetlen gyermekre is. Ezen hitelnek a kamatát ráadásul teljesen el is engedheti az állam. Ha pedig a harmadik gyermek is megszületik, a teljes hitel összege elengedésre kerül.

Biztosítói megtakarítások

A megtakarításainkat a különféle biztosítók által kínált csomagokkal is könnyedén elkezdhetjük. Ezek között olyan rugalmas életbiztosítással egybekötött megtakarítási célú konstrukciók is találhatóak, amelyeket könnyedén tudunk használni a csemeténk megszületése előtt. A megkötéskor mi választhatjuk ki, hogy milyen távra szeretnénk a futamidőt. Ezzel pedig nagyjából ki tudjuk kalkulálni, hogy mikor szeretnénk a gyermekünk világrajövetelét. Ha pár év múlva mert új taggal szeretnénk bővíteni a családot, arra is van lehetőség, ha pedig hosszú távban gondolkozunk, ott is találunk olyan megoldást, ahol még a lejárat előtt vehetünk ki a hozamokból. A biztosítás ráadásul klasszikus életbiztosításként funkcionál, vagyis ha egyébként is kötnénk biztosítást és szeretnénk gyermeket egyben, a kettő jól kombinálható egy ilyen megtakarításos életbiztosításon belül.

pexels-photo-10020843_resize

Tartós befektetési számla

A tartós befektetési számla szintén futamidővel rendelkezik. Ehhez viszont nem nyúlhatunk addig, amíg a futamidő le nem jár. Csak befizetéseket tehetünk, azt is a megnyitás első évében, hiszen utána már a betett összeg kamatozni fog, méghozzá igen jól. Megválaszthatjuk, hogy milyen futamidőre kötjük le kamatozni a befizetett összeget. Vagyis itt szintén fontos az előretervezés, de megéri. Például a hároméves futamidővel lekötött számla remek választás lehet arra, ha a közeljövőben szeretnénk gyermeket. Amíg nem jön el az ideje, addig pedig kamatozik a gyermek felneveléséhez szükséges összeg.

Mit tegyünk, ha nehezen tudunk dönteni?

A négy megtakarítási lehetőség csupán csak egy jelzője a megtakarításoknak, hiszen ezeken belül is elképesztő sokféle csomag, típus létezik, amely bankonként, illetve biztosítóként is eltérhet. A legjobb ha igénybe vesszük egy profi, független tanácsadó cég ajánlatát. Főleg azért is, mert az elérhető gyermek megtakarítások listája folyamatosan bővül. Ami azt jelenti, hogy nem csak a gyermekünk születése előtt takaríthatunk meg, hanem már utána is. Sőt, utána sokkal több lehetőségünk lesz a csemeténk számára olyan megtakarítást nyitni, ami felnőttként hatalmas segítség lesz számára. Természetesen ezek is különféle kondíciókban érhetőek el, amit néha nem egyszerű egymagunkban kideríteni és persze kiválasztani. Függ attól, hogy mennyit szánnánk a megtakarításra havonta, függ attól, hogy milyen plusz bónuszokat várunk el egy megtakarítástól. Továbbá erősen függ attól is, hogy a gyermekünk felnőttkora előtt is szeretnénk élni vele, vagy kizárólag csak neki adható majd át a megtakarítás teljesen összege. Megannyi kérdés, és megannyi válasz van tehát a gyermek célú megtakarításokra, amit egy profi megtakarításokkal foglalkozó tanácsadó hatékonyan segít megválaszolni. A segítségével ráadásul a most futó lehetőségeket egyenként át tudjuk beszélni és venni, akár már online is. Vagyis a tanácsadáshoz még csak el sem kell hagynunk az otthonunk kényelmét.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: