DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 17. péntek
Egyéb

Mit bír a tetőnk?

Amikor műszaki cikket vásárolunk, előtte körbenézünk, és feltérképezzük a kínálatot, amit bizonyos adatok szerint összehasonlítunk.

Ilyen szempont például a teljesítmény, a fogyasztás vagy éppen a méret. A tetőszerkezetnek is vannak olyan teljesítményadatai, amelyek alapján összehasonlíthatóak az egyes kivitelezési ajánlatok. 

 

A tetőszerkezet teljesítményadatai

Bármilyen tetőt is szeretnénk a házunk fölé építeni, akár hagyományosat, akár a RapidTető által gyártott szeglemezes tetőszerkezetet, érdemes előtte áttekinteni, hogy mit kell “tudnia” egy tetőnek.

Három legfontosabb ide kívánkozó adat a szerkezet teherbírására, a viharállóságára és napelem-kompatibilitásra vonatkozik.

https-rapidteto.hu - 2023 augusztus - Cikk4



A tetőszerkezet teherbírása

Minden épületnek más tetőszerkezetre van szüksége. A profi cégek már tervező szoftver segítségével készítik el a tetők terveit oly módon, hogy a betáplált terhelési adatoknak megfelelően kiszámítják a felhasznált faanyagot és a tetőméretet úgy, hogy a fogadóépület biztonságosan megtartsa azt. 

Nagy általánosságban az mondható el, hogy a tető felső övének terhelési értéke kb. 50-60 kg/négyzetméter, míg az alsó övé 50-55 kg/négyzetméter. Arra is van lehetőség, hogyha valamilyen oknál fogva esetünkben meghaladja a szokványos értékeket a terhelés, a teherbírás növelésére plusz biztosítékot lehessen alkalmazni a faanyag vastagságának növelésével vagy éppen a tartóelemek sűrítésével.

 

Viharállóság

A másik adatunk a szélteherre vonatkozik, amely azt méri, hogy tetőnk mennyire lesz viharálló. 

Senkit nem szeretnénk a szilárdságtanhoz kapcsolódó matematikai műveletekkel untatni, a lényeg az, hogy a kulcs a tervezésben rejlik. Számos megrendelő nem rendelkezik fedélszék tervvel, amelynek meg kellene határoznia a tető formáját, a támasztó- és merevítőrudak, fagerendák helyét. Pedig kormányrendelet írja elő, hogy a tetőszerkezetre is kell kivitelezési dokumentációt készíteni minden olyan esetben, amikor a tartószerkezet támaszköze 5,4 méter, vagy azt meghaladja. 

A legjobb, ha EUROCODE 5 uniós szabvány alapján készíttetjük el a fedélszéktervet, amelyen minden fontos adat, így a szélállóság is megtalálható.

 

Napelem-kompatibilitás

A tetőszerkezet harmadik teljesítményre vonatkozó adata a napelemre vonatkozik. 

Egy napelem nagyságrendileg 20 kg tömegű. Ki kell számolni, hogy mekkora rendszerre lesz szükségünk. Erre több lehetőség van.

Ha már meglévő házunkra szeretnénk napelemet, akkor legegyszerűbb a villanyszámlából kiindulni. Anélkül, hogy pontosabb számításokba belemennénk az elmondható, hogy egy-egy családi ház ritkán ússza meg 15 db napelem alatt a beruházást. Tehát ezzel a jelentős tömeggel is számolnunk kell a tetőszerkezet tervezésekor.

Ahhoz, hogy minél tovább biztonságos maradjon tetőnk, érdemes különösen is odafigyelni arra, hogy mit bír el, és ha a számok és a tervrajz azt mutatják, hogy keveset, akkor még idejében erősítsük meg.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: