DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 27. szombat
Egyéb

A családi házak hőszigetelésének megtérülése

A hőszigetelés egy nagyon fontos lépés ahhoz, hogy az otthonunk energiahatékonyabbá, komfortosabbá és élhetőbbé váljon.

Az új építésű ingatlanok esetében ma már természetes, hogy szigetelve készülnek el, a korábban létrehozott épületeket azonban érdemes minél hamarabb hőszigeteléssel ellátni. 

Ehhez többféle szigetelőanyag áll a rendelkezésünkre, ezért célszerű alaposan összehasonlítani a lehetőségeket. A végső választáshoz mindenképpen kérjük szakember segítségét, aki pontos számításokkal igyekszik meghatározni a költségvetést, valamint a megtérülési időt.

 

Milyen szigetelőanyagok közül választhatunk?

A homlokzati szigetelőanyagok közül választhatjuk az EPS-t, az XPS-t, valamint a kőzetgyapotot. Ha kiválasztottuk közülük, hogy melyiket szeretnénk, akkor a csomeszigeteles.hu oldalán kérhetünk pontos árajánlatot, így megtudhatjuk, hogy milyen költséggel számolhatunk.

Az anyagköltségbe bele kell számolni azokat a segédanyagokat is, melyek a szigetelési munka kivitelezéséhez szükségesek, például a ragasztót, a dryvit hálót, a színezést, ehhez jön még a költségvetés egy jelentős részét kitevő kivitelezési költség.

httpswww.csomeszigeteles.hu - 2023 augusztus - Cikk2



Az EPS szigetelés

Az EPS habosított polisztirol, ami nagyon jó hőszigetelési képességekkel rendelkezik, valamint gyakorlatilag a legolcsóbbnak tekinthető, ez tehát egy költséghatékony megoldás. Homlokzati és aljzatbeton-szigetelésre is alkalmas.

 

Az XPS szigetelés

Az XPS, vagyis az extrudált polisztirol szintén remek hőszigetelő, zárt cellás hab felépítésű, nedvességálló és nagy a nyomószilárdsága. Ideális a lábazatokhoz.

 

Az ásványgyapot szigetelés

A kőzetgyapot, más néven ásványgyapot egy olyan természetből származó, kiváló tulajdonságokkal rendelkező anyag, amely környezetbarát, légáteresztő, tűzbiztos, ezért ideális szigetelés készíthető belőle.

 

A teljes költséget más tényezők is befolyásolják

Az anyagköltségre vonatkozóan meg kell adnunk azt is, hogy melyik szigetelőanyagot választottuk ki, mekkora épületről van szó, hány és mekkora méretű ablakot tartalmaz, hiszen az ablakok körüli szigetelés speciális módszerrel készül és az ára is más. Éppen ezért a kivitelezési ár is egyénre szabott, és az épület sajátosságainak felmérése után adható meg.

 

Mikor térül meg ez a befektetés?

Le kell szögezni, hogy hőszigetelés esetén nem csupán a megtérülési időt érdemes figyelni. A szigetelés után ugyanis a házban élők komfortérzete is azonnal javulni fog. Sokkal jobb lesz a hőérzet, valamint a korábban a hőhidak mentén esetlegesen jelentkező penészesedés is megszűnik.

Az energiamegtakarítást is azonnal megérezhetjük a pénztárcánkon, hiszen télen kevesebbet kell fűteni, nyáron pedig a klimatizálás költségei csökkenek. Ezáltal a befektetés már néhány éven belül megtérülhet, nem beszélve arról, hogy az ingatlan értéke is emelkedik.

A hőszigetelés bár nagyobb befektetésnek számít, mégis fontos minél hamarabb belevágni, hiszen mind a rövid, mind pedig a hosszú távú előnyei igen jelentősek.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: