DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 27. szombat
Egyéb

Együtt lazítottak az RC-modell-autós és autóversenyző bajnokok

Mi a közös a jet-ski versenyzésben és az RC-autó modellezésben? Látszólag semmi.

Mi a közös Nagy Norbert túraautó Európa-bajnoki futamgyőztes, hegyi Eb-győztes autóversenyző, Gerencsér Olivér, a világ legfiatalabb jet-ski világbajnoka, Gilyén Krisztián, Magyarország egyik legfiatalabb autóversenyzője, Kiss Norbi digitális Kamion Eb-győztes csapattársa, Rosinszky Norbert Formula-1-es RC-autóversenyző, valamint Lewis Hamilton és Esteban Ocon között? Látszólag semmi.



A valóságban azonban nagyon is sok, hiszen az autósporton kívül mindannyian imádnak jet-skizni és RC-modellautózni is. Sőt: Rosinszky Norbert és Nagy Norbi meggyőződéssel vallják: az RC autómodellezésnek és az autóversenyzésnek a legjobb nyári kiegészítő, pihentető, de erőnlétnövelő sportága a jet-skizés. Ezért is látogattak el immáron többedszerre Dunaharasztiba, a világhírű Sea-Doo jetek hazai forgalmazójához, a Jet Power Hungary Kft.-hez (www.jetpower.hu), amely cég negyedszázada képviseli a legendás Sea-Doo márkát hazánkban – ráadásul egy olyan jet-ski-tó partján, amit okkal neveznek a hozzáértők a „hazai jet-ski sport Hungaroringjének”. 

Nem véletlen, hogy Lewis Hamilton és Esteban Ocon, Formula-1-es pilóták egyaránt rendszeresen élnek a vízi motorozás adta örömökkel, de természetesen rajtuk kívül ezt teszi számos más autóversenyző is. Amiért mégis őket kettőjüket említjük, az az, hogy mind Hamilton, mind pedig Ocon azt vallja: a jet-skizésen kívül az RC-autómodellezés is nagyszerű „mentális erőnléti felkészülési lehetőség” – és hozzájuk hasonlóan így gondolja mindezt Gerencsér Olivér és Nagy Norbi is.

Ezért alakult úgy, hogy Gerencsér Olivér egy kis jet-skizéssel egybekötött RC-modellautózásra invitálta Rosinszky Norbert Formula-1-es RC-pilótát, és sporttársait, az Orosházi RC Modellező Egyesület élsportolóit, a jet-skizés és az RC modellezés jótékony, erőnlétjavító hatásában meggyőződéssel hívő Nagy Norbival és Gilyén Krisztiánnal együtt. 

A reggeltől késő délutánig tartó váltott (RC-autó – jet-ski) edzést csak Teletál Tibi vegán ebéd meghívásának erejéig szakították meg. 

Kiderült, a Sea-Doo csúcsmodelljei és az Orosházi RC-modellezők 1:5-ös, 1:8-as és 1:10-es méretarányú versenygépei egyaránt száz kilométer per óra felett képesek menni és néhány másodperc is elég ahhoz, hogy elérjék ezt a sebességet – szóval észnél kell lenni vízen és úton egyaránt. 

A sportolók végül abban maradtak: legközelebb viszonozzák a meghívást az Orosháza Ringre, Magyarország egyik legrégebben működő modellautó-versenypályájára, ahol Gerencsér Olivér jet-ski világbajnok, Nagy Norbi hegyi Európa-bajnok és Gilyén Krisztián digitális kamion csapat Európa-bajnok is kipróbálhatja élesben a modellautó-versenyzést. Igaz – Rosinszky Norbert RC Formula-1-es pilóta hozzátette: először csak az 1:10-es méretarányú, kezdő kategóriában.

Így várhatóan július 23-án, vasárnap, az Orosháza Ringen új RC autó pilóták, valamint a Jet Power Hungary Can-Am quadjai, és Sea-Doo jet-skii is bemutatkoznak majd azoknak, akik hisznek abban, hogy RC-autózni és jet-skizni egymás mellett a legjobb. 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: