DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 20. péntek
Egyéb

Jéghideg frissesség az élelmiszeriparban, ipari jégkészítő gépekkel

A jégkockáról, illetve jégdaráról az átlag fogyasztónak a koktélpult juthat az eszébe, de a szakemberek tudják, hogy az ipari jégkészítő gép ennél sokkal több hasznot hajthat egy vendéglátóipari vagy élelmiszeripari vállalkozás számára.

Használatával rengeteg helyet spórolhatunk a fagyasztóban, méghozzá hatékonyan, hiszen ezek a gépek nemcsak készítik, de tárolják is a jeget. Segítségükkel szükség esetén mindig elérhető újabb adag az adott termék alacsony hőmérsékleten való tartásához.

Ipari, nagykonyhai jéggépek felhasználási területei

Jóllehet az előbb már hangsúlyoztuk, a felhasználási terület ennél sokkal szélesebb, mégsem feledkezhetünk meg róla, hogy jégkockára a bárban, italok szervírozásához mindenképpen szükségünk van. Érdemes megnézni a Nagykonyhai.com Webáruház ipari jéggép, jégkocka készítő gép kínálatát, mely berendezések segítségével kiváló jég készíthető.

Üdítők, likőrök, koktélok igényes felszolgálása a kívánt minőségben szinte elképzelhetetlen jégkocka nélkül, nemcsak a hidegen tartás végett, hanem esztétikai szempontból is fontos.

Na de hol máshol lehet hasznunkra a jég a vendéglátóiparban, élelmiszeriparban? Bárhol, ahol szükségünk van egy könnyen alkalmazható hűtési alternatívára. Legyen szó étkeztetésről, szállításról, piaci standokról, a jég könnyen elérhető, hatékony megoldást jelent.

Vízhűtés vagy léghűtés?

Amikor új ipari jéggép beszerzését fontolgatjuk, két hűtési technológia között kell alapvetően választanunk. Egy léghűtéses berendezés jelentheti az egyszerűbb megoldást, ez akkor alkalmazható hatékonyan, ha a külső hőmérséklet nem túl magas, egyéb esetben inkább válasszuk a vízhűtéses technológiát.

food-photographer-DL4nwJFNGOs-unsplash



Utóbbiak mellett szól a jobb beépíthetőség, hiszen nem igényelnek plusz helyet a légcseréhez, a léghűtéses gépek esetében viszont nem lehet eltekinteni a gyárilag előírt szellőzési védőtávolságtól, ennek figyelmen kívül hagyása meghibásodáshoz vezethet.

Ipari jégkészítő gépek hatékony üzemeltetése

A vízhűtéses készülékeknél elemi szempont a betáplált hűtővíz, illetve ivóvíz hőmérséklete. Továbbá a kemény víz lassabban áramlik, és vízköves lerakódást képez az alkatrészeken, a hatékony üzemeltetéshez szükség esetén tehát érdemes a hűtővíz lágyításáról gondoskodni.

A hatékony üzemeltetéshez a gép tisztán tartása is rendkívül fontos, érdemes lépésről lépésre követni a gyártó utasításait. A vízkőhöz hasonlóan az egyéb szennyeződések is hozzájárulhatnak a működési hibákhoz. A léghűtéses berendezések esetében figyelni kell a kondenzátor tisztaságára is, legalább havi rendszerességgel karban kell tartani, ami a hatékony energiafelhasználásnak is feltétele a zavartalan működés mellett. 

Az ipari jéggép beszerzése mellett, különösen bároknak hasznos lehet egy megfelelő jégdaráló gép is. Érdemes körülnézni az elérhető termékek között és az igényeinknek megfelelően választani.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: