DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
Egyéb

Teraszfelújítás hatékonyan

Mindenhol jó, de legjobb otthon. Ez a kijelentés a nyári időszakban is igazán aktuális, amikor mindenki gyönyörű környezetben szeretne pihenni. A szállodai kertek kényelmét otthon is megteremtheti. Nyaraljon tehát egész nyáron a saját teraszán. Tudja azonban, hogy mely tevékenységeket nem szabad elfelejteni a rekonstrukció során?

cikk2



 

A felszín és ami alatta van

A teraszfelújítás rengeteg idővel és pénzbeli kiadással jár. Számos eszköz és alapanyag megvásárolható a www.kaufino.com/hu weboldal segítségével jutányos áron. Mielőtt belevágna terasza esztétikai megújításába, gondolja át az alap rekonstrukcióját, megerősítését és vízszigetelését. A teraszoknak hatékonyan el kell vezetniük az esővizet. A külső burkolási hibák általában szabad szemmel is jól láthatóak, de azt is ellenőrizni kell, hogy mi van a burkolat alatt. Egy tapasztalt szakember biztosan megtudja határozni terasza alatti rétegeinek állapotát. A károk egyik oka a talajsüllyedés lehet. Repedéseket okoz a betonban, esetenként megváltoztatja a terasz szükséges lejtését is. Megakadályozhatja a csapadékvíz elvezetését, az így kialakult tócsák pedig csak a rendszeres javításokkal járó további károkat, anyagi veszteségeket okoznak. Nemcsak a kerti, hanem a felső terasznál is ellenőrizni kell, hogy nem történt-e szerkezeti sérülés a csempéken, bevizesedő vagy egyéb nem kívánatos változás. A megrepedt vagy fagysérült aljzatot cserélni kell, új betont kell önteni, nem szabad megfeledkezni a megfelelő szigetelőrétegekről sem. Megoldás lehet az úgynevezett javítóréteg is, de ennek kivitelezése alapos előkészítést igényel.

A betonfelületek lakkozása nem csak esztétikai kérdés. Ha kihagyja ezt a lépést, és a terasz alapja nincs ilyen módon impregnálva, nagy sérülésveszélynek teszi ki azt. Hajlamos felszívni a nedvességet, amellett, hogy több erőfeszítést igényel a rutin karbantartás során. Ha biztos akar lenni abban, hogy a terasz rekonstrukciója során valóban jó minőségű anyagokat és termékeket használt, alkalmazza a Praktiker üzletekben vagy a Praktiker webshopban elérhető betonlakkot. Tartósságát elsősorban a speciális összetételnek köszönheti, amely nemcsak a környezeti hatásokkal szembeni magas kémiai és mechanikai ellenállást biztosítja, hanem annak is, hogy nagyon mélyen be tud hatolni a kezelt felületekbe. Különféle ásványi aljzatokra használhatja, vagyis nem csak betonra. Érdemes figyelni a Praktiker akciókat is, melyek során sokat spórolhat.

Terasz a fa szerelmeseinek

A beton mind alkalmazási, mind pénzügyi szempontból kifizetődő anyag. Ha azonban nem azonosul a megjelenésével, és természetesebb kialakításra vágyik, akkor használjon fát. Ügyeljen arra, hogy olyan keményfát vásároljon, amely nem igényel nagy teljesítményű rutin karbantartást. A kiválasztott fa alapminősége azonban természetesen még mindig nem garancia a tartósságra. A betonhoz hasonlóan itt is szükséges a felületkezelés. A falakknak elsősorban védő funkciója van, de kiemelheti az anyag természetes színét is. A felületburkolat kiválasztásakor sokan csak az esztétikai szempontokat veszik alapul. Természetesen a kültéri burkolat nagymértékben meghatározza a terasz megjelenését. Emellett fontos szerepet játszik a stabilitásában és a tartósságában is. Az impulzív vásárlás helyett először gondolja át, milyen funkciókat kell betöltenie az Ön esetében. Ezek például a következő tényezők: környezeti páratartalom, csúszásgátló tulajdonságok szükségessége, terhelési tényező, a tetővédelem, karbantartási követelmények, valamint az egyik legfontosabb tulajdonság a fagyállóság. A burkolatnak nemcsak a mechanikai terhelésnek, hanem az időjárási hatásoknak is ellenállónak kell lennie. Szerencsére nem kell választania a minőség és a megjelenés között, mert bőven találni a piacon stílusos modellek figyelemreméltó kínálatát megfizethető áron.

Kreativitás a bútorok kiválasztásában

Szerencsére ma már igazán széles a kerti bútorok kínálata. Csupán az ízlésén múlik, hogy például a fát, a műanyagot vagy a fémet részesíti előnyben. De nem az új darabok vásárlása az egyetlen megoldás. Egy csipetnyi kreativitással igazán eredetin, ráadásul alacsonyabb anyagi költségvetéssel is berendezheti teraszát. Varázslatos keleti vagy laza, fiatalos hangulatot érhet el, ha a klasszikus székek helyett színes szövetpárnákat vagy saját készítésű zsámolyokat használ. A használt gumiabroncsok akkor is megváltást jelenthetnek, ha nem tartja magát kreatívnak, barkácsoláshoz tehetséges embernek. Tisztítsa meg alaposan az abroncsokat, szükség esetén fesse át, és töltse ki a lyukakat régi párnákkal. Akár virágcserépnek is használhatja őket.

A terasz egy olyan hely, ahol családjával és barátaival töltheti szabadidejét. Azonban a zárt verandával vagy télikerttel ellentétben a terasz általában szezonális jellegű. A terasznak a lehető legnyitottabbnak és szellősebbnek kell lennie. A kivitelezés tervezésénél azt is mérlegeljük, hogy a teraszt teljesen lefedjük-e, vagy csak a padlót, az árnyékolást vagy az eső elleni védelmet alakítsuk ki igényeink szerint, majd oldjuk meg napernyővel, napellenzővel vagy könnyen levehető pavilonnal.



 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: