DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
Egyéb

A sikeres állásinterjú titkai

Mindannyian jelentkeztünk már életünkben legalább egyszer egy állásinterjúra. Senki sem akar leégni rajta, és végül elveszíteni az esélyt álmai munkájához. Azonban nincs egyetlen kulcs, amely minden ajtót kinyitna előttünk.

cikk4



Hasonlóképpen nincs olyan tanács, amely minden munkához elvezethet. A titok abban rejlik, hogy több olyan apróságot is el kell sajátítani, amelyek együtt sikeres állásinterjúhoz vezethetnek.

Ápolt külső

Az állásinterjú mindennapi életünk része, amikor is állást keresünk. A végzettség és munkatapasztalat mellett, a ruhaválasztás játszik benne az egyik legfontosabb szerepet, sőt sokszor döntési tényezőt. Mivel az öltözködés és az általános megjelenés sok információt elárul az álláskeresőről, így komoly a szerepe a megpályázott pozícióhoz is. Ezért nagyon fontos, ha személyesen vagy online megy az interjúra, mindig öltözködjön megfelelően. Ebben segíthetnek Önnek a Modivo divatos ruhadarabjai. Ha vásárlása közben felhasználja Modivo kuponjait, kedvezményben részesülhet. A Modivo nagyszerű darabjai megtalálhatók a Modivo online webshop felületén.

Férfiak esetében általában célszerű kabátot inggel, nyakkendővel vagy öltönnyel viselni az interjún. A nyakkendő nem kötelező, de profin néz ki, főleg, ha vezetői vagy hasonló fontos pozícióra pályázik. Az ingnek nem kell a legfényűzőbbnek lennie, hacsak nem üzleti pozícióról van szó. Elég, ha tiszta, vasalt, különc színek és minták nélkül. Hölgyeknek főleg klasszikus nadrágok, minimális térdhosszú szoknyák, ruhák, nem átlátszó blúzok megfelelő nyakkivágással, zakókabáttal vagy kardigánnal kombinálva. Még ha kint 30 fok feletti is az időjárás, a hölgyek ne feledkeznek meg a harisnyáról, és arról, hogy a mély dekoltázs, a pánt nélküli blúzok, a rövid szoknyák, a miniruhák és a rövidnadrágok ebben az esetben tiltólistán szerepelnek. A kényelmes cipő megválasztása is nagyon fontos, mivel, ha feszélyeztetve érezzük magunkat benne, az a viselkedésünkre is kihagyhat.  A CCC online webshop cipői megfelelő választásnak tűnhetnek. A CCC kuponoknak köszönhetően kedvezményes áron megvásárolhatja őket a CCC üzleteiben és a CCC online áruházában egyaránt.

Tájékozódjon a cégről, ahova jelentkezik

Amikor álláskeresési fázisban van, általában minden olyan ajánlathoz elküldi az önéletrajzát, amelyik legalább valamennyire felkeltette érdeklődését. Ha valaki felhívja Önt, és személyesen szeretne találkozni, előzetesen tájékozódjon az adott vállalatról. Nézzen utána, hogy konkrétan mivel foglalkozik a cég, mikor alakult, mik azok az értékei, amelyek vonzzák a céghez. Ha ezekről előre informálódik, nem érheti meglepetés egy-egy céggel kapcsolatos kérdés során. Emellett szinte minden állásinterjún, kisebb – nagyobb eltérésekkel, ugyanazokat a kérdéseket fogják feltenni. Éppen ezért nem árt előre átgondolni őket. Ha tud improvizálni, a felkészülésre nem kell időt szánnia. Azonban sokan vagyunk, akik már az első hirtelen feltett kérdés után sem tudjuk mit válaszoljuk. Ha Ön is ennek a csoportnak a táborát erősíti, készüljön fel a következő kérdésekre: Hol hallott a meghirdetett a pozícióról? Miért szeretné megkapni ezt az állást? Mik az erősségei és hol vannak a gyenge pontjai? Hol látja magát 5 év múlva? Milyen a munkamorálja? Milyen környezetben szeret dolgozni? Hogyan kezeli a kollégákkal fennálló munkahelyi nézeteltéréseket?  A végén pedig az egyik legfontosabb dolog, hogy Ön is tegyen fel kérdést a céggel kapcsolatban. Még ha mindent elmondanak magukról és a munkájáról, kérdezzen valami relevánsat. Ez alapján fogják megítélni, hogy kellőképpen érdeklődik-e az adott munkakör iránt.

Ne feledkezzünk meg a nem-verbális kommunikációról sem.  A nem-verbális kommunikáció néha többet mond ezer szónál. A legalapvetőbb dolgok, amelyeket mindenképpen meg kell tennie az interjún, hogy tartsa a szemkontaktust. Nem kell állandóan a munkáltatót bámulnia, de határozottan ne csak a földet nézze. Mosolyogjon és bólogasson, legyen udvarias. Hagyja, hogy a munkaadó beszéljen, és csak azután válaszoljon. Ha közbeszól a beszélgetésbe, az nem tesz jó benyomást. Üljön egyenesen a széken és ne dőljön hátra. Ez a hozzáállás azt a látszatot keltheti, hogy nem élvezi az állásinterjút. Figyeljen és válaszoljon lényegre törően.

Végezetül pár hasznos tanács

Ne felejtse el magával vinni személyi igazolványát, önéletrajzát, esetleg kinyomtatott állásajánlatát és a jegyzeteléshez szükséges tollat és papírtömböt. Ha megkérték, hogy hozzon magával bármilyen anyagot, oklevelet, azt ne felejtse otthon. Ne dohányozzon az interjú előtt, mivel a cigarettafüst néhány perccel a dohányzás befejezése után is érezhető. Ne rágógumizzon és némítsa le a mobiltelefonját is. Ha érdekli az ajánlat, és ez valóban az Ön "álmai munkája", szóljon azonnal. A munkáltatónak gyakran előnyösebb olyan személyt választani, aki lelkes és aktív, mint a nagyobb tapasztalattal rendelkező, de lelkesedés nélküli jelöltet.

Az állásinterjú stresszes esemény lehet. Annak érdekében, hogy a lehető legtöbbet hozhassa ki állásinterjú lehetőségeiből, érdemes betartani néhány feljebb említett egyszerű tanácsot.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: