DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 8. vasárnap
Egyéb

Kiss Norbertet új oldaláról ismerhetjük meg

Dokumentumfilm készül a Kápolnai Macskaárvaházról, az ott zajló állat és természetvédő munkáról. Lányi Adél filmrendező alkotásában kiemelt szerepet kap az alapítványvilág, és sokszoros Európa-bajnok autóversenyző aktivistája, Kiss Norbert is.

Dokumentumfilm készül a Kápolnai Macskaárvaházról, az ott zajló állat és természetvédő munkáról. Lányi Adél filmrendező alkotásában kiemelt szerepet kap az alapítványvilág, és sokszoros Európa-bajnok autóversenyző aktivistája, Kiss Norbert is, hiszen - mint megtudtuk - önálló forgatási napot szenteltek arra, hogy a világhírű magyar sportoló otthonában, mentett macskái társaságában meséljen az állatvédelem és a macskák iránti elkötelezettségéről.

De feltűnik a filmben a Macskaárvaházzal régóta együttműködő Szurkolók az állatokért mozgalom is, Kapin Ricsi a radikális állatmentő civil szervezet vezetője is megszólal, a tervek szerint több komoly európai dokumentumfilm fesztivál versenyfilmjeként is bemutatkozó alkotásban. "Meglepő és megtisztelő volt Lányi Adél és munkatársai felkérése, óriási elismerés számunkra hogy felkeltettük egy fiatal dokumentumfilmes csapat érdeklődését" - fogalmazott Bóday Pál a Macskaárvaház Alapítvány kuratóriumi elnöke, hozzátéve: "Nyíltan és őszintén igyekeztek a stábnak bemutatni önkéntes munkájuk szépségét, eredményeit, de kudarcait és konfliktusait is."



Bóday Pál elmesélte: "Még a vonaton is vele tartott a forgatócsoport, így arról is szó esett, miért járok autó helyett tömegközlekedéssel Kápolna és Budapest között, de feltűnik majd a filmben Kápolna meseszép Tarna folyó partja, ahol az alapítvány aktivistái egy évvel ezelőtt közel tettlegességig fajuló harcot vívtak a vizet kiszivattyúzó és az élővilágot elpusztító  borászat ellen.

A közel egyórásra tervezett dokumentumfilm a tervek szerint angol nyelvterületen is elérhető lesz, így a hazánkon kívül Európa számos más országában is népszerű hazai autóversenyző, állatvédő aktivistát, Kiss Norbit Olaszországban, Németországban, Franciaországban és Angliában, az autósport őshazáiban várhatóan számos néző ismerősként köszönti majd, igaz, külföldi szurkolói közül sokan csak Lányi Adél filmjéből ismerhetik majd meg "másik", állatvédő életét.

formula4_1

Bóday Pál azt is elmondta, hogy nagyszerű hangulatban dolgoztak együtt a stábbal, igaz, az számára egészen különleges, kicsit talán zavarbaejtő érzés is, hogy közismert: Lányi Adél édesapja, Lányi András filmrendező, író, humánökológus.

"Lányi András  Magyarország talán legnagyobb hatású és legeredetibb ökológiai gondolkodója, akinek a napi politika felett álló zöld világnézete, esszéi, tanulmányai, egyetemi kurzusai és publicisztikái talán a hazai gondolkodók közül a legnagyobb hatással voltak rám az elmúlt évtizedekben, így nagyon különleges érzés, hogy az egyik példaképem, egy  ilyen nagyszerű és különleges ember, mint Lányi András lányának filméjében mesélhetek arról az állat és természetvédő munkáról, amelynek elkezdésére évtizedekkel ezelőtt éppen az édesapjának a gondolatai inspiráltak."

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: