DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
Egyéb

3 érv, ami miatt a férfiak jó sorőrök, és 3 érv a hölgyek mellett is

A férfiak jobb sofőrök vagy a nők? Lássuk, hol az igazság.

Népszerű vitatéma, hogy a férfiak vagy a nők vezetnek-e jobban. Az ilyenkor elhangzó érvek többnyire a két nem hibáit emelik ki. Az erősebb nem képviselői túl sok kockázatot vállalnak, életveszélyesen szlalomoznak a sávok között, büntetőfékezéssel borzolják a többi sofőr idegeit. A hölgyek ezzel szemben idegőrlően óvatosak, azt sem tudják, melyik a jobb vagy a bal kezük, bizonytalankodnak... De mi az igazság?

 

01



Az igazság odaát van, pontosabban egyik oldalon sem. A statisztikák szerint a férfiak valamivel több balesetet okoznak, ám a kép ennél sokkal árnyaltabb. Ugyanis több férfinek van jogosítványa, mint nőnek (91, illetve 76%), és az sem mindegy, milyen súlyosságú balesetről van szó. Egy komoly frontális ütközés egészen más elbírálás alá esik, mint egy parkolás közben elkövetett koccanás.

Noha nem tagadható, hogy vannak eltérések a két nem vezetési stílusa között, ezek a tulajdonságok önmagukban még nem határozzák meg, hogy valaki jól vezet-e vagy nem. A gyors döntéshozatal ugyanúgy lehet előnyös, mint a megfontolt vezetés. Ez abból is látszik, hogy a hivatásos sofőrök, fuvarozók, kamionosok között megtalálhatók mindkét nem képviselői. Ha valaki jól vezet, élvezi a hosszabb utak megnyugtató szabadságát, valamint a többnapos, esetenként többhetes pihenőket, akkor mindegy, hogy férfi vagy nő, válogathat a jól fizető sofőri állásajánlatok között.

De mi teszi a férfiakat vagy a nőket remek sofőrökké?

 

3 érv a férfiak mellett

A férfiak hajlamosabbak merészebben vezetni, gyors döntéseket hozni, és rendszerint kiválóan tájékozódnak. Ez utóbbinak a GPS-ek korában már nincs olyan nagy jelentősége, mint 30 éve, amikor még csak az utcai feliratokra, a hajtogatott térképre és a kérdezősködésre lehetett hagyatkozni.

Ez a három tulajdonság egyébként evolúciós örökség. Őseink a becslések szerint bő 2 millió évig vadászó-gyűjtögető életmódot folytattak, és a legtöbb szakember egyetért abban, hogy a vadászat többnyire a férfiak feladata volt, míg a nők inkább gyümölcsök, magvak, ehető gyökerek után kutattak. A mezőgazdaság körülbelül 10 ezer éve alakult ki. Az evolúcióbiológusok szerint az azóta eltelt idő nem hozott alapvető változásokat az ember génállományában, így testünk, agyunk, gondolkodásmódunk sok szempontból még mindig az ősi beállítások szerint működik. Így már érthető, hogy a férfiak többsége bátran vezet (vadászat idején a merészség nagyobb eséllyel vezetett sikerre), gyorsan képes dönteni (egy zsákmányállat váratlan felbukkanására azonnal reagálni kellett), és jól tájékozódik (a vadászathoz ez elengedhetetlen volt). Ehhez hozzájárul, hogy manapság a fiúk előszeretettel játszanak autós videójátékokkal, amelyek ma már olyan élethűek, hogy felérnek egy autószimulátorral.

 

3 érv a hölgyek mellett is

02

Egy jó női sofőr körültekintő, türelmes és precíz. Ha az előbbi evolúciós érvelést vesszük alapul, akkor kijelenthető, hogy a nők a gyűjtögetők legjobb oldalát vonultathatják fel. Az óvatosság rendkívül fontos volt őanyáinknak, hiszen egy gomba könnyen lehetett mérgező vagy éppen ínyencfalat, az aljnövényzet rejthetett ehető gyökereket, de mérges kígyót is.

A türelem többnyire meghozta gyümölcsét, szó szerint és átvitt értelemben is. A gyűjtögetés ugyanis jellemzően igen fáradságos és gyakran kevés eredménnyel kecsegtető munka volt. Egy mamut vagy őstulok elejtése hetekre biztosította egy embercsoport élelmét, egy bogyós gyümölcsöt termő bokorral viszont órákig el lehetett szöszölni, és a „zsákmány” legfeljebb aznapra volt elég.

A precizitás és az apró részletek iránti odafigyelés szintén inkább női erény, és visszavezet minket abba a korszakba, amikor egy növény apró részletei alapján lehetett eldönteni, hogy ehető-e vagy veszélyes.

A női vezetők „motorja”, vagyis motivációja gyakran a gyerekek fuvarozása, az „anyataxi”. A hölgyek egy része csak azért szerez jogosítványt, hogy megkönnyítse a család életét – és a vezetésben remekül kamatoztatja az örökül kapott tulajdonságokat.

 

Vezetés és vásárlás

Ha úgy véled, hogy a férfi és női viselkedésformáknak semmi közük a régmúlthoz, gondolj a vásárlási szokásokra! A legtöbb férfi bemegy a kedvenc üzletébe, és pár perc alatt meghozza a döntést, majd távozik az új farmerrel. A nők hetekig járják a boltokat, vagy böngészik a webshopokat. Türelmesen várakoznak a próbafülkék előtt, és sokáig válogatnak, mire eljutnak a döntésig. Ez valójában a vadászat és a gyűjtögetés modern kori megfelelője!

 

Mi a tanulság?

A férfiak és a nők közötti különbségek valósak és mérhetők, és sokszor evolúciós gyökerük van. Ezek a tulajdonságok nem pozitívak vagy negatívak, csak mások. Ha nem társul melléjük türelmetlenség vagy agresszió, autóvezetés közben kifejezetten jól jönnek.

Fontos az is, hogy ezek a különbségek csak nagy átlagban igazak. Egy bizonyos férfi lehet sokkal óvatosabb és türelmesebb, mint a legtöbb nő, és szép számmal vannak hölgyek, akik bármikor lepipálnak egy átlagférfit, ha tájékozódásról vagy autószerelésről van szó. 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: