DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Egyéb

Zajlik a silverstone-i tüntetők pere: A versenyzők is veszélyben voltak

Hat vádlott ellen indult el tárgyalás: ők hatoltak be a brit verseny közben a pályára és ültek le az aszfaltra. A vád közháborítás.

A 2022-es Brit Nagydíj első körében két eset is borzolta a kedélyeket: egyrészt a nagy rajtbaleset, amelynek elsősorban Guanyu Zhou volt elszenvedője, de számos más autó is érintett volt, másrészt az ezt követő incidens, amely során öt tüntető hatolt be a pályára és ültek le az aszfaltra a Wellington egyenesben. A piros zászló miatt az autók nem teljes sebességgel érkeztek, de a Just Stop Oil szervezet tüntetőinek tette rendkívül veszélyes volt mind rájuk, mind a versenyzőkre nézve.

A Northamptoni Koronabíróságon szerdán kezdték meg az ügy tárgyalását. A vádlottak négy férfi és két nő: a 24 éves Emily Brocklebank, a 22 éves Alasdair Gibson, a 22 éves Louis McKechnie, a 40 éves Bethany Mogie és a 29 éves Joshua Smith hatoltak be a pályára. A 47 éves David Baldwint a parkolóban találták ragasztóval, kötözőkábelekkel és a Just Stop Oil molinójával, a férfi pedig kijelentette, ő is a többiekkel van.



A vád közháborítás. Az ügyet ismertető Simon Jones ügyész elmondta, a vádlottak azzal a szándékkal voltak jelen Silverstone-ban, hogy megzavarják az ott zajló versenyt. A bíróságon több fedélzeti kamerás felvételt is lejátszottak: Lewis Hamiltonét, amelyen látható az öt személy a pálya szélén, valamint Yuki Tsunodáét és Esteban Oconét, akik már a pályán ülő emberek mellett haladtak el. A vádlottak megvárták, hogy az autók többsége elhaladjon mellettük, ez a két versenyző azonban azt követően érkezett, hogy már az aszfalton ültek.

„A vád állítja, hogy egyértelmű azonnali kockázata állt fenn a komoly sérülésnek. Egyszerűen fogalmazva elüthették volna őket a gyorsan haladó járművek, ami egyértelmű súlyos következményekkel járt volna. Azt is állítjuk, hogy tetteik magukra a versenyzőkre és a sportbírókra nézve is veszéllyel jártak” – mondta Simon Jones.

Bemutattak még öt videót, a nagydíj előtti napon készített felvételeket a vádlottaktól, melyben a tüntetés okáról beszéltek: a tüntetők az olaj- és gázkitermelés ellen kampányolnak. A hat vádlott mindegyike tagadja a közháborítás vádját.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: