DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Egyéb

Taníthatóak-e a macskák?

A kutyás gazdik számára természetes, hogy kedvencüket megtanítják egyes trükkökre, parancsszavakra cselekedni. A macskákkal szemben viszont az az általános vélekedés, hogy túlságosan öntörvényűek és nem lehet őket “szófogadásra” nevelni.

Tény, hogy e téren nem vehetik fel a versenyt a kutyákkal, viszont a megfelelő módszerekkel nagyon is taníthatóak!

https-__petguru.hu_ - 2022 szeptember - Cikk6



A nevelés legfontosabb eleme: a jutalmazás

Ha rá akarod venni valamire a macskádat, esetleg leszoktatni egy-egy káros tevékenységéről, akkor soha ne a büntetést részesítsd előnyben, hanem a jutalmazást. És hogy hogyan lehet a leginkább motiválni a cicákat? Még szép, hogy a gyomrukon keresztül! A nasik tehát elengedhetetlenek lesznek a tanulás során. Persze ez a csemege ne párizsi, májkrém vagy más, emberi étel legyen, hanem kimondottan cicáknak szánt jutalomfalat.

A Petgurunál kapható Felix eledelek között többféle jutalomfalatot is találsz, például marha, csirke, lazac, tőkehal, pisztráng, garnélarák, pulyka, sonka ízesítésben. Ezeknek a kis falatkáknak már az illata is ellenállhatatlan a macskák számára, az íze pedig egyenesen mennyei! Amint kedvenced megkóstolta, garantáltan felkelted vele a figyelmét, és az újabb finomságok érdekében könnyebben hajlandó lesz megcsinálni, amit kérsz tőle. 

A jutalomfalat nagyszerű módja a macskák motiválásának, dicséretének. Hamar megtanulják, hogy bizony komoly összefüggés van egy-egy feladat (például a kaparófa használata) és a finomság között, e kellemes élmény pedig a továbbiakban könnyebben ráveszi őket az adott dologra.

Egy valamit azonban fontos szem előtt tartanod: a jutalomfalatok többsége roppant kalóriadús, ezért nem szabad túlzásba esni velük! Ezek a nasik a cicák számára olyanok, mint neked az édesség – nagyon finomak, de ha sokat eszel belőlük, könnyen elhízhatsz. 

Ha úgy látod, hogy macskád remekül tanítható a jutalomfalatokkal, akkor csökkentsd a normál eledele mennyiségét, hogy elkerüld a túletetést. 

Mi a helyzet a tiltással?

Az együttélésnek mindig vannak szabályai, többek között a házi kedvencekre vonatkozóan is. A macska viszont magától nem fogja megtanulni, hogy tilos felugrani az ebédlőasztalra, felmászni a függönyre, szétkarmolni a bútorokat vagy megrágcsálni a szobanövényeket.

Ezen viselkedési formák némelyikénél a tiltással semmire sem mész, ugyanis például a karmok élesítése a macskák ösztönös tevékenysége. Itt az a jó megoldás, ha az imént említett jutalmazós módszerrel rászoktatod a kaparófa használatára. 

Ha viszont olyat csinál, amit semmképp sem szeretnél megengedni neki (pl. ebédlőasztalra felugrás), akkor ha rajtakapod, éles hangon szólj rá, tapsolj, vagy adj ki “ssssss” hangot. Mivel a macskák nem szeretik a hirtelen éles zajokat, ezért valószínűleg cicád is menekülőre fogja. 

Ravasz macskák

Ezzel a módszerrel elérheted azt, hogy cicád a jelenlétedben nem csinál tiltott dolgokat, no de a minitigrisek roppant leleményesek: tisztában vannak vele, hogy amiről a gazdijuk nem tud, az nem is fáj neki. Ezért a legbiztosabb megoldás az, ha macskabiztossá teszed a lakásodat.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: