DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
Egyéb

A hétköznapok pilótái – elérhető futár állások

Ha valaki jól érzi magát a volán mögött és rendelkezik jogosítvánnyal, lényegében alkalmassá is vált az egyik – manapság igencsak népszerű – munkakörre. A futár állások bőven ellátják feladattal a munkaerőt, de épp ezért sok emberre van szükség.

Az elérhető álláslehetőségek skálája folyamatosan széles és kifejezetten színes. Végzettségtől és tapasztalattól függően gyakorlatilag mindenki megtalálhatja a neki megfelelő állást, a kínálat pedig napról-napra frissül. Sok esetben akár már egy vezetői engedély is elegendő lehet azok számára, akik új munka után néznének. Mondanunk sem kell, ez mennyire kedvező opció, hiszen a munkáltatók az esetek többségében különféle végzettségekhez és évek tapasztalatához kötik az álláskeresői pályázatokat.

formula.hu-profession-kep1-asoforallasoknepszerukategorianakszamitanak



Természetesen a futár állások is igényelnek például némi vezetési rutin, de ami igazán fontos, az az érvényes jogosítvány, a vezetés szeretete és a terhelhetőség. Ez a munkakör ugyanakkor egy meglehetősen univerzális találatot jelent, melybe szinte bárki belevághat, akár kiegészítő állásként is. A koronavírus-járvány okozta helyzet, mely miatt sok munkahely szűnt meg, szinte váratlanul helyezte reflektorfénybe a futár állásokat. Azóta azonban egyre többen választják ezt a megélhetési formát, hiszen egy rugalmas, változatos és piacképes szakmáról van szó.

Hétköznapok a volán mögött

A futár állások sokak fejében monoton, megterhelő munkaként élnek. Habár ez utóbbi – főleg a kiemelt, ünnepi időszakokban – sok esetben igaz, a monotonitás egyáltalán nem a munkakör sajátja. A futárok hétköznapjai kifejezetten színesek, arról nem is beszélve, hogy mennyi különböző, ilyen-olyan módon eltérő futár állás érhető el a kínálatban. A futárok lényegében csupán egy összefoglaló kategóriát jelentenek. Az, hogy ezen belül pontosan milyen munkára adjuk a fejünket, leginkább saját preferenciáink vagy épp tapasztalatunk mentén dől el.

Ami biztos, hogy a hazánkban működő nagyobb futárcégek folyamatosan keresik az elérhető munkaerőt. Ezek a cégek biztonságosan üzemelő nagyvállalatok, így hosszú évekre biztosított futár állásokat kínálnak. Aki a csomagszállítás e módját választja, jellemzően kisbuszokkal fog közlekedni, így ide semmiképp nem árt a tapasztalat. Cserébe jól kiépített rendszert, átlátható címeket és zömében csak hétköznapi munkavégzéssel számolhatunk.

formula.hu-profession-kep2-afutarmunkakbiztosmegelhetestjelentenek

A másik népszerű kategóriát az ételfutár állások jelentik. Ezek annyiban rugalmasak, hogy több típusú járműről is megoldható a rendelések kiszállítása. Legyen szó akár autóról, robogóról, vagy kerékpárról, az állás kritériumaitól függően gyakorlatilag bármelyikkel belevághatunk a munkába. A koronavírus-járvány kapcsán a vendéglátásban történő leépítések után sok szakmabeli választotta ezt a munkakört. A tapasztalatok szerint pedig sokan benne is maradtak, így láthatóan jól végezhető, jövedelmező futár állást jelent az ételkiszállítás.

Számít a tapasztalat

Ha futár állásokról – főleg csomagszállításról – van szó, kár lenne tagadni azt, hogy bizonyos fokú vezetési tapasztalatra szükség van. Emellett pedig a tájékozódási képesség is nélkülözhetetlen. A kisteherautók vagy épp kisbuszok kezelése tapasztalt sofőrt kíván. Arról nem is beszélve, hogy bizonyos címek esetén a magabiztos parkolás és manőverezés nélkülözhetetlen. A tapasztalat persze munka közben is megszerezhető, de kezdő jogosítvánnyal semmiképpen sem ajánlott csomagszállítási munkába belekezdeni.

Az ételfutárok esetén ugyanakkor más járművekkel is végezhető a munka, sok esetben pedig eleve saját autót kérnek az állás betöltéséhez. Aki általánosan még kevésbé tapasztalt, de a saját kocsiját magabiztosabban kezeli, hamarabb megtalálhatja a számításait egy ilyen futár állásban. Ami biztos, hogy ezek a munkakörök folyamatosan keresik az elérhető munkaerőt, így akár főállásként, akár részmunkaidőben vagy alkalmi jelleggel is végezhető. A változatosság és a kedvező jövedelem pedig garantált.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: