DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
Egyéb

Egy Akrapovic kipufogórendszerrel még egy BMW is új életre kelthető

A magyar utakon is egyre több olyan személyautóval találkozni, melyek kategóriájukat tekintve nem a közönséges, mindenki számára elérhető típusok közé sorolhatók, hanem márkájukon belül is a csúcskategóriát képviselik. Ide tartoznak például a BMW M sorozatából kigördült típusok vagy éppen a népszerű Mercedes AMG modellek, melyek a megjelenés mellett magas szintű biztonságot, kényelmet, nem utolsó sorban pedig teljesítményt is kínálnak a tulajdonosok számára.

Bár ezek az autók az árcédula tekintetében egyaránt egy kifejezetten magas kategóriába sorolandók, azonban sokan hiányolják belőlük a sportos kipufogóhangot. Hiába rendelkeznek ugyanis ezek a típusok gyakran olyan tulajdonságokkal a vezetési élmény tekintetében, mint egy versenyautó, általában még nagyobb gázadásra sem tudjuk elszabadítani a bennük lakozó állatot, magas fordulatszám mellett is csendesen dorombolnak, mint bármelyik másik személyautó.

Akrapovic_kipufogorendszer4



Ezt a hatást tudjuk egy egészen új dimenzióba áthelyezni az Akrapovic kipufogórendszereivel. A szlovén gyártó katalógusában ugyanis gyakran többféle típus közül válogathatunk az említett BMW és Mercedes modellek kipufogóiból, de válasszuk bármelyiket is, a látványosabb megjelenés és a nagyobb teljesítmény mellett garantált, hogy autónk már alapjáraton olyan sportos duruzsolást kap tőle, mint a legjobb versenyautók. Hogy honnan indult az Akrapovic, mitől ilyen sikeresek és milyen BMW-, illetve Mercedes modellekre érhetők el termékeik? Ezekre a kérdésekre szeretnénk válaszolni az alábbiakban!

Akrapovic_kipufogorendszer1

Amit az Akrapovicról tudni kell

Az Akrapovic egy szlovén garázsvállalkozásként kezdte pályafutását még 1990-ben. A céget Igor Akrapovic alapította, aki kezdetben sem akart mást, mint a világ legjobb teljesítményével, hangjával és megjelenésével rendelkező kipufogórendszereket gyártani sport- és versenymotorokra. Ez az ambiciózus hozzáállás alig néhány év alatt meghozta gyümölcsét, amikor a Kawasaki mérnökei egy privát teszt során sokkal jobb eredményeket értek el a szlovén gyártó termékével, mint a saját gyári megoldásukkal. Innentől kezdve egyre több neves istálló döntött az Akrapovic mellett, a Suzuki, a Honda, a Yamaha és még sokan mások váltottak, amivel sorra dőltek a világrekordok, a szlovénok pedig végérvényesen bekerültek a legjobbak közé.

Ezt követően jelent meg az Akrapovic név az autósportok világában is, hogy onnan a minőségi tuningőrülteket hódítsák meg maguknak, ami olyan eredményes lett, hogy manapság a csúcskategóriás autótulajdonosok körében, aki sportos hangot és jobb teljesítményt akar adni a járművének, az szinte biztosan a szlovén gyártó katalógusából válogat magának. Ennek az oka, hogy az Akrapovic rendszerek nemcsak könnyebbek a többnyire titánötvözetes megoldásuknak hála, de mindemellett javítják az autó megjelenését, hovatovább növelik a teljesítményét is. A speciális anyaghasználatnak és kialakításnak köszönhetően ugyanis ezeknek a megoldásoknak jobb a hőleadási tényezője, miközben olyan bődületes sporthang kiadására képesek, hogy azt még néhány versenyautó is megirigyelné.

Nagy előnyük – és sokan a megbízható minőség, valamint a műalkotásokat megszégyenítő megjelenés mellett ezért döntenek az Akrapovic-rendszerek mellett –, hogy a kipufogók hangszíne szabályozható. Ez annyit jelent, hogy akár külön szisztémával, akár az autó gyári vezetési módjaival, de a beépített szelepek jóvoltából a sportos szörnyetegből bármikor válthatunk halk dorombolásba, hogy hosszabb utazás közben ne okozzon kellemetlenséget a nagy hangzavar.

Akrapovic_kipufogorendszer2

Akrapovic kipufogót BMW-re

Az Akrapovic egyik legnagyobb termékkínálatát alighanem BMW-knél találhatjuk, így a legtöbb M-sorozatos modellhez lehet komplett rendszert és kiegészítőt választani, de a 335i-től kezdve, az X- és Z-szériás típusokig bezárólag szinte mindenre választhatunk megfelelő szisztémát. Ez a támogatás pedig várhatóan a jövőben is megmarad, hiszen bár egyelőre még nem hivatalos, de aki egy kicsit is járatosabb az Akrapovic és a BMW közti kapcsolatban, az jól tudja, hogy az új X3, az új X4 M, az új X5 M és az új X6 is biztosan tuningolható lesz a szlovénok megoldásaival.

Akrapovic_kipufogorendszer3

Az egyik legnépszerűbb Akrapovic kipufogóval szerelhető BMW modell egyébiránt az M2 Competition, ahol bár nagy fejtörést okozott a gyári részecskeszűrő és a katalizátor megléte – melyek párosa igazi hanggyilkos megoldás –, azonban a szlovénok két rendszert is kifejlesztettek, így a Slip-On Line és az Evolution Line termékek között egyaránt találhatunk majd megfelelő alternatívát. Előbbi egy karbon végekkel ellátott, a rendszer hátsó felét módosító titánötvözet, mely a középső és a felső tartományokban ordítóan sportos hangot tud kihozni az autóból, míg utóbbi szintén titánból készül, azonban már a katalizátortól teljesen cseréli a gyári kipufogót, a benne található szelepek pedig még sportosabb és bődületesebb hangzást tesznek lehetővé.

Az autós hírek támogatója az Aquaprofit Zrt.

Aquaprofit_banner_728x90

Akrapovic_kipufogorendszer5

Akrapovic kipufogót Mercedes AMG-re

Természetesen a Mercedes AMG modellek esetében sem kell aggódni az Akrapovic-támogatás miatt, a szlovén gyártó katalógusában ugyanis az A-tól kezdve az S-osztályig bezárólag a legtöbb ismert és népszerű típusra elérhetők komplett rendszerek. Az egyik legnépszerűbb termékük a Mercedes AMG E63 / E63S páros sajátosságaihoz igazított Evolution Line, mely titánötvözetből készült, ezáltal 45 százalékkal könnyebb lett a gyári rendszerhez képest, de a súlya mellett a hangzás és a jobb teljesítmény sokkal fontosabb tényezők lehetnek a tulajdonosok számára.

Ezeken a típusokon ugyanis fülrepesztő bömbölést lehet kihozni az Akrapovic kipufogóiból, azonban nem kell aggódni akkor sem, ha hosszabb útra mennénk, esetleg a családdal utaznánk, a speciális X-csőben és a hátsó dobokban elhelyezett szelepek jóvoltából ugyanis mi kalibrálhatjuk, hogy mennyire hallassuk az autóban dübörgő lóerőket. Beállíthatunk a gyárinál csak kicsivel duruzsolóbb megoldást, de ha a Sport- vagy a Versenyfokozatot választjuk, a szelepek kinyitnak, a teljesítmény elszabadul, és mindezt már nemcsak érezhetjük, hanem végre hallhatjuk is.

A cikket a Premium Car Design hivatalos magyarországi Akrapovic importőr támogatta.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: