DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
Egyéb

Autóskamerával a cserbenhagyók nyomában

Sokunk rémálma, hogy gondosan leparkolt járművünket egyszer csak sérülten, megrongálva látjuk viszont. Mivel a károkozó ismeretlen, ilyenkor a kötelező biztosítás nem fizet.

Másvalaki felelőtlenségét nagy eséllyel saját pénztárcánk bánja. Hacsak nincs egy digitális szemtanú, amely elvezetheti a hatóságokat és a biztosítót is a károkozóhoz. A parkolási üzemmódban automatikusan aktiválódó Mio MiVue fedélzeti kamera segítségével távollétünkben is mindig lesz, aki autónkra éberen vigyáz.  

MiVue_752 WIFI Dual + A20_combo



Autósként mindannyian joggal bízunk benne, hogy hozzánk hasonlóan mások is megkötötték és befizették a kötelezőt. Így, ha belénk is tolatnak vagy nekünk koccannak – mi baj lehet! – nyilván fizet a biztosító. Csakhogy mi van, ha mindez akkor történik, amikor autónk éppen parkol, a károkozó elhajt a helyszínről, mi nem vagyunk ott és tanúink sincsenek? Ez sajnos igen gyakori eset. Ilyenkor bizony nem fizet a kötelező, és ha casconk sincs, saját zsebből kell kijavíttatnunk a kárt. De ha van casconk, a mindig fájdalmas önrészt és a bonuszokat akkor is elbukjuk. Anyagi veszteségünk sok százezer forint lehet.

Ilyenkor jön jól egy mindig éber digitális szemtanú, aki helyettünk is figyel!

MiVue_788_elolap_menuvel

Kevesen tudják, hogy az autós koccanások, törések jó része lassú menetben, kanyarodáskor vagy éppen tolatás, manőverezés közben történik – főleg parkolókban, szűk utcákban, más autókat sem kímélve. Gyakorta a tettes – abban reménykedve, hogy senki sem látta – elhajt és nem hagyja hátra még az adatait sem. Hiába vagyunk vétlenek, ha ismeretlen a károkozó, a kötelező biztosítás ilyenkor nem fizet.

Mégis lehet megoldás! Ha a leparkolt, lezárt autóban automatikusan aktiválódó fedélzeti kameránk rögzítette az eseményt és az elkövető rendszámát, akkor a tettes nagy eséllyel nem fogja megúszni. A digitális kamerafelvétel birtokában a rendőrség és a biztosítótársaságok is könnyen a károkozó nyomára bukkanhatnak, így már az ő biztosítása fedezheti a kárunkat.

MiVue_788_elso_hatso_nezet

A legújabb Mio MiVue 700-as sorozat „Parkolási mód” funkciója arra szolgál, hogy autónk akkor is biztonságban legyen, amikor leparkolva „pihen”. A parkolási üzemmód azt jelenti, hogy a digitális képrögzítés akár a parkoló autóban is azonnal elindul, ha azt erősebb ütés éri és/vagy a kamera mozgást érzékel. A parkolási üzemmód működtetéséhez folyamatos áramellátás, külső tápforrás szükséges, pl. a Mio Smartbox, amely egyúttal megakadályozza, hogy a gépjármű akkumulátora lemerüljön, amikor a motor nem jár.

A „Parkolási mód” csak egy a MiVue modellek számos hasznos funkciója közül: a Mio MiVue 700-as fedélzeti kamerák (dash cam-ek) kiváló minőségben tudják mindazt, ami a multifunkcionális kameráktól elvárt.  130 és 140°-os nagylátószögű objektívvel rendelkeznek, így a látótér nagy részét, Mio MiVue A20-as tolatókamerával kombinálva közel teljes egészét szemmel tartják (a Mio MiVue 752 Dual / 785 / 786 WIFI / 788 CONNECT és 972 WIFI PRO rendelkeznek erre a célra két kameracsatornával). A forgatható tartókonzollal oda irányíthatjuk a kamera fókuszát, ahol a fontos dolgok történnek. A kiváló minőségű objektívnek és az F2.0-ás vagy F1.8-as rekesznyílásnak köszönhetően a felvétel kristálytiszta lesz, így biztosan látszódni fognak rajta a rendszámok és más részletek is.

MiVue_751_hatoldal_elforgatva

A MiVue 733 / 786 WIFI / 792 WIFI PRO modellekkel kedvenc és fontos képsorainkat WIFI használatával gyorsan és egyszerűen átvihetjük a MiVue Pro okostelefonos alkalmazásba. Így a mobilunkon is mindig lesz biztonsági másolat a felvételről, ha pedig többekkel szeretnénk megosztani autózási élményeinket, élő adást indíthatunk a Facebookon. A MiVue 788 CONNECT nemcsak WIFI, hanem Bluetooth kapcsolattal is rendelkezik, így okostelefonunk értesítéseit is megjeleníthetjük a kijelzőn.

A balesetmentes vezetést a fejlett gépjárművezetés-támogató rendszer (ADAS) segíti. MiVue 700-as kameránk figyelmeztet, ha érzékeli, hogy túl közel kerültünk az előttünk haladó autóhoz vagy a sávunk szélét jelző vonalakhoz. Egy ilyen figyelmeztető jelzés akár életmentő is lehet, különösen, ha fáradtan vezetünk. A MiVue 700-as eszközök azt is figyelik, hogy mennyit ülünk egyhuzamban a volánnál: ha elértük a fáradtsági küszöböt, a kamera pihenőt rendel el. Telepített, élettartamig ingyenesen frissíthető adatbázisának köszönhetően akkor is szól, ha sebességmérő kamerához közeledünk.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: