DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
Egyéb

Búcsút inthetünk a barcelonai rajtrácslányoknak

Legalábbis abban a formában, amit eddig ismertünk a pálya MotoGP és F1-es Spanyol Nagydíjain.

Nem sokkal azt követően, hogy a Ganemos Jerez nevű spanyol párt sikertelenül próbált megszabadulni a grid girlöktől az ország déli részén található aszfaltcsíkon, most a barcelonai székhelyű Iniciativa per Catalunya Verds nyújtott be egy indítvány a város vezetősége elé.



A tervben az áll, hogy szeretnék megváltoztatni a nőkről kialakult sztereotípiákat, hogy ne csak szexuális tárgyként gondoljon rájuk a társadalom – a barcelonai indítvány a jerezivel ellentétben nem tiltaná ki a pályáról a rajtrácslányokat, csak bizonyos korlátozásokat és szigorításokat vezetne be velük kapcsolatban. Ilyen például az öltözködés terén tervezett változás, de vegyíteni szeretnék az összképet rajtrácsfiúkkal is.

A párt a jövő hónapban sorra kerülő MotoGP-futamra már változást szeretne, és ha sikerrel járnak, akkor azt tervezik, hogy minden pályán tartott eseményen így járnak majd el – így az F1-es Spanyol Nagydíjon is. Ahhoz, hogy az ICV terve valóra váljon, egy másik párt tanácsosának beleegyezése szükséges – az viszont kétséges, hogy a montmelói kormányzat keresztül tudja vinni ezt a Dornán, a MotoGP futamok promóterén is.

„A rajtrácslányok szerepe a Circuit de Catalunyán nem illeszkedik a 21. század modern és egyenlőségre törekvő társadalmába” – nyilatkozta a kezdeményező párt egyik tagja, Jordi Manils a Cadena Ser Catalunya nevű rádiónak. „Ez olyan helyzetbe kényszeríti őket, ahol csak tárgynak és dísznek számítanak” – tette hozzá.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: