DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 3. csütörtök
Egyéb

Nem csak gumiégetőknek - Drift akciókamera

Bevallom őszintén, hogy GoPro felhasználóként szkeptikusan álltam hozzá az új Drift Stealth 2 akciókamera teszteléséhez. Ám a rengeteg hasznos funkció, mellyel ezt a kis szerkezetet ellátták, kellemes csalódást okozott.

Ha akciókamerára gondol az ember, a legtöbbször valószínűleg a GoPro jut eszébe. Ám az ára miatt sokan folyamodnak alternatív megoldásokhoz, így jön képbe például a viszonylag könnyen elérhető Drift kamera. Már mindössze 38 ezer forintért hozzá lehet jutni, és minden funkcióval ellátták, amire csak szüksége lehet az embernek.

Drift_Stealth_2_image05



Mérete mindössze 80x42x27 mm, így kényelmesen elfér a legkisebb szabad helyen is. Az oldalán kapott helyet az 1,3 hüvelykes monokróm, színes háttérvilágítással rendelkező LCD kijelző, melyen a beállításokat módosíthatjuk, valamint itt kapunk visszajelzést a felvétel módjairól, az akkumulátorról, és a micro SD kártya telítettségéről. Az élő képet ugyan nem látni rajta, de a funkciójának tökéletesen megfelel. A micro USB és a HDMI port mellett az SD kártya nyílása is egy lecsavarható panel mögött kapott helyet a kamera hátulján. Ez a módszer remek védelmet biztosít a szennyeződések és a sérülések ellen. A felső részen találhatóak a vezérlőgombok, valamint a visszajelzést biztosító LED, mely tájékoztat a felvétel aktuális módjáról. Elől pedig egy 137 fokos látószögű, 300 fokban elfordítható lencse díszeleg. Ez remek lehetőséget biztosít arra, hogy például fejjel lefelé rögzítsük a kamerát, de mégis megfelelő irányú felvételt készítsünk.

01_NYITO_Drift_Stealth_2_termek03

Az alapértelmezett beállítás szerint 1080p videót lehet vele forgatni 30 képkocka/másodperc sebességgel, amit 720p 60 FPS-re, valamint 720p 30 FPS-re lehet redukálni, szabad helytől és a tervezett felvétel hosszától függően. Lehetőség van egy alacsonyabb felbontású (WVGA), 120 FPS-es felvétel rögzítésére is, ez tökéletes módszer egy lassított videó készítésére. Lehetőség van fényképezni is vele, ekkor 12 és 3 megapixeles felbontás között választhatunk, valamint tudunk sorozat és timelapse felvételt is készíteni.

A kamera beépített wi-fi vezérléssel rendelkezik, így egy megfelelő Androidos vagy iOS-es okostelefon birtokában távolról is vezérelhetjük a készüléket, és az élőképet is láthatjuk. Ez a megoldás igen kellemes dolognak tűnt, ám a tesztelés során több problémába is belefutottunk. Az élőkép 2-3 másodperces késése még elfogadható, de a wi-fi kapcsolat is folyton megszakadt a telefonnal, pedig nem volt 1-2 méternél messzebb a kamera. A felvétel elindítása után már csak kézzel lehet kikapcsolni a rögzítést, ugyanis az alkalmazás nem reagált semmire, egyszerűen megfagyott. A beállításokat azonban kényelmes volt a telefonon megadni, így nem kellett minden egyes alkalommal leszedni a rögzítő csatról, ha valamit állítani kellett.

02_Drift_Stealth_2_image04

Csak úgy, mint a legtöbb ellenfele, ez a kamera is rengeteg hasznos kiegészítővel érkezik. A szinte alapfelszereltségnek számító víz- és porálló műanyag tok mellé mellkas– és fejpánt is beszerezhető, ezen kívül selfie stick és állvány is használható hozzá. A tok remekül illeszkedett, és a gombok is könnyen kezelhetőek maradtak, azonban a fém rúd, ami a kis ajtó zsanérjaként szolgált, furcsa módon rozsdásodni kezdett, ami nem valami bíztató dolog, mivel ennek a burkolatnak pont a vízállóság lenne a lényege. A tökéletes timelapse videók készítéséhez egy okos kis szerkezet jár hozzá, ami leginkább egy konyhai időmérőre hasonít. Csak rá kell csavarni a kamerát, és felhúzni a kívánt szögig, vagy felvételi idő jelzéséig. Egy 45 fokos videó 7 és fél perc alatt készül el, amíg egy 360 fokos timelapse egy órát vesz igénybe.

Amilyen bizonytalanul kezdtem neki a Drift tesztelésének, annál nagyobb meglepetésként ért a tény, hogy ez bizony remek alternatívája a manapság igen borsos árú GoPro kameráknak. A kényelmes, könnyen megtanulható kezelőfelület és a remek minőségű felvételek egy kiváló opcióvá teszik a Driftet azoknak, akik egy igazi akciókamerára vágynak, hogy megörökíthessék az adrenalin dús pillanataikat.

Tanácsok autósoknak

Ha egy sportkamerával a legjobb eredmény akarod elérni:

1. Jó helyre kell rakni (leginkább belül, úgy, hogy a lehető legtöbbet lásson az autó belsejéből és akár a pilóta mozgásából)

2. Okosan kell rögzíteni (ha kívülre teszed, csak jó és erős tapadókoronggal és lehetőleg üvegre, ne fóliára, festésre, vagy plexire. Belülre pedig a csővázra, rendes felfogatóval, ne tákolt aba bilics-tartóval.

3. Tervezd el, hogy mit szeretnél és egy verseny alatt ne egy helyen legyen, ha tudsz rajta változtatni, több szögből is vedd a dolgokat (ha kell vágóanyagnak egy hosszabb videóhoz).

4. Figyeld az aksi és a memória kártya állapotát, mert általában a legfontosabb pillanatba telnek meg vagy merülnek le…   

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: