DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
Egyéb

Jubileumi darab - 230 lóerős ABT Polo 1,8 TSI

Negyven éves a harcias Volkswagenek iránt rajongók között ismert német tuningcég, az ABT Sportsline GmbH, amit egy különleges modellel szeretnének megünnepelni.

A kiinduló alap egy Polo GTI volt, amiből egy igazán szemrevaló sportgépet faragtak. Az 1,8 TSI motor teljesítményét a szoftver módosításával 192 lóerőről 230-ra húzták fel, a forgatónyomaték pedig a gyári 320-ról 360-ra emelkedett.

vw polo abt_01



A menetdinamika a papír szerint nem sokat javult, hiszen a 6,7 másodperces sprintidő csak 6,5-re csökkent, de ebben szerepe van annak is, hogy az első kerekekre zúduló hatalmas nyomatékkal a gumiabroncsok elég komoly harcot folytatnak. Alacsonyabb fordulatszámnál, magasabb sebességfokozatban vagy nagyobb tempónál viszont jelentős lesz az eltérés. Hogy azért a nagyobb teljesítmény kiautózható legyen, elöl 25, hátul 30 milliméterrel eresztették közelebb a talajhoz az autót, amihez a feszesebb rugókat és speciális lengéscsillapító szettet alkalmaztak. A 18-as felnikre 215/35 R18-as gumik kerültek, a sportos hangzásról pedig dupla végű, finoman hangolt kipufogó rendszer gondoskodik.

vw polo abt_02

Szerencsére a jubileum keretében a józanabbakra is gondoltak, mert a GTI mellett az 1,2 TSI combosítása is választható. A teljesítménye 110-ről 140 lóerőre, a forgatónyomaték pedig 175-ről 220-ra emelkedett. Ez versenyzésre nem elég, de egy jó autózáshoz viszont nagyon is.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: