DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 3. csütörtök
Egyéb

Lefulladás ellen – ügyes megoldás a Fordtól

Különösen a hidegben gyakori, hogy indulásnál bizony lefullad a motor. Ez egy kereszteződésben is elég kellemetlen, hát még egy emelkedőn elindulva.

A jelenség eddig nem különösen érdekelte az autógyártókat, mondván majd gyakorol a kedves tulajdonos, és idővel talán javul is – mármint a vezetési tudása. Ez alapvetően igaz is, de azért nem mindig. A kellemetlenségek elkerülésére azért úgy tűnik, megvan a megoldás.

start_stop_ford_system



A Ford Performance Europe-nál ugyanis rájöttek a probléma ellenszerére, ami a lefulladásnál a sofőr beavatkozása nélkül újraindítja a motort. Ráadásul a megoldás nem igényel nagy beavatkozást a meglévő rendszerbe – feltéve, ha start-stop rendszerrel fel van szerelve az autó, mert ez a kulcsa a dolognak. Ez a megoldás ugyanis úgy működik, hogy ha megáll az autós, a rendszer néhány másodperc után leállítja a motort, majd a kuplung kinyomása után újraindul. A lényeg épen ebben van, mert az elektronika a lefulladást is úgy veszi, mintha a start-stop állította volna le a gépet, így a kuplung kinyomásával már életre is kelthető. A játékhoz szerencsére elegendő volt a rajtprogram módosítása, így nem kell tartania a kevésbé gyakorlott autósoknak a kellemetlenségektől. A megoldás egyszerűsége miatt remélhetőleg rövidesen bekerül a kézi váltós, start-stop rendszerrel felszerelt autókba – azokból is persze a kisebb teljesítményűekre gondolnék, ahol ez a jelenség gyakoribb.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: