DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
Egyéb

Egyedülálló magyar megoldás a motorosok védelmére

Számos képet látni a híradásokban, amikor a kanyarban kisodródó motoros a szalagkorlátnak csapódva leli halálát. Ennek a balesetnek akarnak végre véget vetni egy egyszerű megoldással, amit a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában elsőként a 76-os út két zalai szakaszán szereltek fel, a korábbi halálos balesetek helyszínein.

Az Alsónemesapáti elágazáshoz közel, valamint a Nagykapornaki tetőnél lévő kanyarban korábban több motoros lelte halálát. Ez utóbbi útszakasz sajnos sokakat csábít száguldásra, de a hosszú egyenest követő éles kanyarban már nincs idejük csökkenteni a sebességet, ami azonnali kisodródást és borulást jelent.

motor-baleset-76-os-út



Különösen veszélyes ez a környék a hideg időszakban, amikor a fagy és a köd csak fokozza a bajokat. Ezt a biztonsági megoldást hazánkban először használják, tompítva a becsapódást, csökkentve a motoros sérüléseit. A meglévő szalagkorlátok alatt elhelyezett vaskos, energiaelnyelő sáv rugalmas műanyagból van, ezért tompítja a becsapódás erejét, emellett megakadályozza, hogy a baleset során a fémszalag alá sodródjanak a motorosok. További intézkedés lesz a jövőben, hogy az ilyen veszélyes útszakaszok előtt figyelmeztető és sebességkorlátozó táblákat tesznek ki. Később a kamerák is megjelenhetnek, hogy a balesetek pontos lefolyása, a részvevők személye ismert és bizonyítható legyen. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: