DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 13. hétfő
Egyéb

A négy legmenőbb luxus SUV a jövőből

Az utóbbi évek többek között a városi terepjárók széleskörű elterjedését eredményezte az autópiacon. Mára már alig van olyan márka, amelyiknek nincsen modellje ebben a kategóriában, és ez alól a luxusmárkák sem lesznek kivételek, hiszen a távol és a közel-keleti piac igencsak igényt tart az ilyen típusú autókra.

Brit terepjáró az arisztokratáknak

bentayga concept



A Bentley már évekkel ezelőtt előállt ilyen koncepciókkal, és jövőre már jön is „az arisztokrata terepjáró”, a Bentayga. Az autó a furcsa nevét a Kanári-szigeteken lévő Bentayga hegyről kapta. A belsejében természetesen az elvárható ultraluxus fog uralkodni. A motortérbe pedig egy 6 literes duplaturbós W12 kerül -a Bentleynél, és a vásárlói körében nem divat a környezetbarátság-, ami 542 lóerőt ad le, és kevesebb, mint 5 mp alatt repíti a Bentaygát 100-ra. A csúcssebesség 285 km/h körül alakul majd. A „zöldebbek” részére választható lesz majd egy hibrid V8-as is, ami várhatóan jóval drágább lesz, mint a „riválisok” hibridjei (Mitsubishi Outlander PHEV, Lexus RX, Volvo XC90 T8), továbbá ez lesz a márka első hibrid autója. 2017-től pedig várhatóan megjelenik egy dízel változat is. Az ára az előzetes információk szerint az eget rengető 60 millió forint körül lesz. Emiatt nem valószínű, hogy sokat fogunk látni belőle Magyarországon, annál inkább a Premier League focisták körében lesz népszerű. A Bentaygát az angliai Creweban fogják gyártani -1000 új munkahelyet létrehozva ezzel-, de a karosszéria, még mindig a VW konszern pozsonyi gyárában készül majd.

Összkerékhajtású palota

RRofficial

A következő a sorban a másik patinás angol luxusmárka, a Rolls-Royce, aki 2017 és 2018 között dobja majd piacra a maga luxus terepjáróját. Erről a projektről csak annyit lehet tudni, hogy az alumínium váz teljesen egyedi RR fejlesztés lesz, de bizonyos alkatrészek a 2018-ban megjelenő BMW X7-ből fognak származni. A találgatások szerint a Phantom továbbfejlesztett 6.8 literes V12 motorja fog majd duruzsolni benne, ami csendes, erős, és lágy lesz, mint ahogy már a Rolls-Royceoknál megszokhattuk.  A projekt egyelőre a Cullinan nevet viseli, és eddig a kémfotókon óriási hátsó szárnnyal szerepel. Az elég szokatlan a kinézete; körülbelül úgy néz ki, mint a Phantom gólyalábakon. Ár? Valószínűleg még a Bentley városi terepjárójánál is drágább lesz…

Egy igazi szépség a jövőből

dbx interior

Természetesen a harmadik híres brit luxusmárka, az Aston Martin sem maradhat ki a sorból. A gyártó a DBX koncepcióautóját az idei Genfi Autószalonon mutatta be, és a tervek szerint 2020-ban jelenik meg. Az Aston szóvivője szerint „a jövő grand-tourer autója lesz”. Kupészerű kinézetében kicsit a BMW X6-ra és a Volvo XC Coupe koncepcióra hajaz. Az előzetes információk szerint LED fényszórókkal, karbon-kerámia fékekkel, és a Forma 1-ből jól ismert KERS rendszerrel érkezhet. A motorháztető alatt feltehetőleg egy V8-as vagy egy V12-es szív fog dobogni.

A legpazarabb olasz SUV

urus

Jöjjön a talán legvadabb, de mégis simán megvalósítható elképzelés: a Lamborghini Urus. Nemrég a Lamborghini megerősítette, hogy az Urust tényleg gyártásba helyezik 2018 tájékán. Ez egy újabb „őrült”, olyan lamborghinisen őrült terv az olaszoktól. Habár ugyanaz lesz az alapja, mint a VW konszern többi hasonló SUV modelljének (Audi Q7, Bentley Bentayga, Porsche Cayenne, Volkswagen Touareg), kb. 100 kg-mal könnyebb lesz a szénszálas elemek használata miatt. Az Urus orrába feltehetőleg egy 584 LE-t leadó turbófeltöltős 5.2 literes V10-es győri Audi motor kap helyet, amihez tartozik majd egy tölthető elektromotor is, így a csúcssebesség az előzetes adatok szerint 328 km/h lesz (!). Az ára a Huracáné körül mozoghat majd.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: