DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 23. hétfő
Egyéb

A nő, aki mindent megtett Nigel Mansellért

Nigel Mansellnek és párjának története áldozatokkal és odaadással teli. Mindent megtettek annak érdekében, hogy megvalósítsák az álmaikat, a brit pilóta pedig mindezekért igazi hősnek tartja feleségét.

Nigel és Roseanne a versenyző egyetemi évei alatt ismerkedtek meg, amikor autójával megállt az út szélén és felajánlotta, hogy elviszi a lányt. A pár 1974-ben házasodott össze és azóta is jóban-rosszban együtt vannak. Mansell karrierje kezdetén Roseanne eladta a saját autóját, hogy a pilóta megvehesse első Formula Ford versenyautóját. Mindketten éjjel-nappal dolgoztak, hogy finanszírozhassák a versenyzést, végül még házukat is eladták, hogy továbbléphessenek a  Formula-3-ba. A finanszírozási problémák és a pilóta alsóbb kategóriákban átélt számos balesete ellenére mindig is hittel és bátorsággal folytatták tovább a munkát, amíg Colin Chapman, a Lotus tulajdonosa felfigyelt Mansellre és a Formula-1-be emelte.

roseanne _ mansell (1)



Roseanne támogatása nagyban hozzájárult Nigel karrierjének alakulásához, 35 évig mellette állt, ott volt, amikor a versenyző 1980 debütált a Lotusszal, amikor megnyerte első versenyét a Williamsszel Brands Hatch-ben, amikor elvesztette a világbajnokságot egy szétrobbant gumi miatt Ausztráliában, amikor világbajnokká avatták 1992-ben – egészen az utolsó, 1995-ös versenyéig. 1986-ban Mansellnek nézeteltérése akadt csapattársával, Nelson Piquet-vel, aki nyíltan inzultálta a házaspárt és sértő módon csúnyának nevezte Roseanne-t. 

Roseanne sosem tudta megszokni, hogy ebben a sportban balesetek történnek. Természetesen tudta, hogy párja folyamatosan veszélynek volt kitéve, de ezt megpróbálta a maga módján kezelni és elfogadni. Mansell szerint felesége sokkal erősebb volt ezekben a szituációkban, mint ő, bár a gyerekeik érdekében neki is bátornak kellett mutatnia magát.

roseanne _ mansell (2)

Régebben a pár nem szerette volna, ha fiaik versenyzők lesznek. Leo speciális iskolába járt, hogy profi golfkarrierjére koncentrálhasson, aminek köszönhetően ösztöndíjjal bekerülhetett volna egy amerikai főiskolára. Testvére, Greg ugyan mindig is versenyezni szeretett volna, de apja inkább őt is a golf felé terelte. Az elkövetkezendő években azonban sok dolog történt életükben, hiszen 2004-ben Roseanne-nél rákot diagnosztizáltak. Ez ráébresztette őket és a gyermekeiket is, hogy egyszer élnek és azt kell tenniük, ami boldoggá teszi őket, így nem álltak tovább fiaik útjába és engedték nekik, hogy gokartozni kezdjenek. Gyerekeik sikereinek örülnek ugyan, de a mai napig nem tartják igazán jó ötletnek karrierválasztásukat. Leónak és Gregnek anyjuk hatalmas lelki támogatást és inspirációt ad.

A két fiú sokáig ugyanazokban a szériákban versenyzett. 2000-ben kezdtek el gokartozni, majd a Formula BMW-ben és a brit Forma 3-ban és a Le Mans sorozatban versenyeztek. Greg az autók után néhány évvel ezelőtt biciklire váltott, tavaly az NFTO Pro Cycling csapatának tagja volt. Kisfia, Alfie 2013 decemberében született meg, majd Greg tavaly augusztusban összeházasodott párjával, Jasmine-nal. Leo bekapcsolódott apja vállalkozásába, létrehoztak egy autókereskedést, ahol használt kocsikat árusítanak és mellette egy kis múzeumot is működtetnek, ahol Nigel Mansell autói és trófeái vannak kiállítva.

greg

Greg Mansell és családja

A párnak korábban kedvelt helye volt a tulajdonukban álló Woodbury Park, amitől néhány évvel ezelőtt kénytelenek voltak megválni, mivel távol volt otthonuktól és elfoglaltságaik miatt csak ritkán tudtak ellátogatni oda. 2009-ben a család egy új taggal bővült, egy németjuhász kutyát vettek, akit profin kiképeztek arra, hogy megvédje őket.

Míg a pilóta két fia, Leo és Greg apjuk nyomdokaiba lépett, addig lánya, Chloe stílus- és divattanácsadóként tevékenykedik. A lány korábban az American InterContinental Egyetemen tanult, cikkeket írt a neves ’The Handbook’ internetes oldalnak és olyan tervezőkkel dolgozott, mint például Paul Smith. Szerinte az emberek a motorsportok világát sokkal csillogóbbnak látják, mint amilyen az valójában, hiszen a versenyzők családtagjai általában „egy vizes pálya mellett üldögélnek egy farmerban és majd megfagynak”. Apja számára üdítő, hogy van valaki a családban, aki nem a versenyzést választotta. Chloe első gyermeke, Jai-James 2009-ben született meg, a lány később a hátára is tetováltatta a kisfiú nevét. Gyermekét ugyan egyedülálló anyaként kezdte nevelni, de emellett nem adta fel karrierjét sem és álmai között szerepelt egy saját márka létrehozása is. Nagyapja a kisfiút születése után nem sokkal már egy kis Ferrarival lepte meg, azóta pedig annyi autót vett neki, hogy Chloe szerint a gyereknek esélye sincs, hogy mással foglalkozzon, mint kocsikkal.

roseann _ chloe

Roseanne és Chloe

 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: