DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 17. péntek
Egyéb

Mika és Erja - Schumacherék finn kiadása

Mika Hakkinent és exfeleségét, Erját sokáig az autósport egyik álompárjának tartották. A hölgy sikeres karrierje után sok viszontagságon ment keresztül, abban azonban mindig is hitt, hogy párja egyszer világbajnok lesz. Pályafutása során mindenben támogatta, egészen a válásukig.

Erja Honkanen marketinget tanult és PR-osként dolgozott, többek között Merja Tammi ügynökségénél is. Apja kárpitos volt, anyja könyveket értékesített. A lány két testvérével együtt élvezte a finn vidéki életet, de Erja hamarosan a világ többi tája iránt is érdeklődni kezdett. A 80-as években Párizsban modellkedett, majd idegenvezetőként dolgozott. Szülei válása után nem sokkal anyjánál rákot diagnosztizáltak, két és fél évig betegeskedett és annak ellenére, hogy a lány már felnőtt volt, évekig tartott, hogy feldolgozza anyja elvesztését.

Hakkinen és későbbi felesége 1995 nyarán találkozott először, egy közös barátjuk mutatta be őket egymásnak egy nizzai bulin. Erját nem sokkal előtte a francia fővárosból Dél-Franciaországba helyezték át, így éppen Nizzában dolgozott egy finn utazási társaságnál. A pilóta ekkor már az F1-ben vezetett és néhány éve Monacóban élt.

erja (4)



1995-ben a finn versenyző balesetet szenvedett a szezon utolsó versenyén, Ausztráliában, és fejsérülése következtében sokáig kórházban feküdt. Erja számára nagyon fontos volt, hogy végig párja mellett legyen a kéthónapos kezelés alatt. Az együtt töltött idő során új értékeket találtak életükben és a kapcsolatuk erősebb lett. A lány ahova csak tehette elkísérte a pilótát, hogy mindig mellette lehessen és segítse őt a felépülésben – ennek érdekében pedig még karrierjét is feladta. Csak néhány évvel később vállalta el egy tíz részes finn televíziós műsor vezetését, amelyet különböző európai városokban forgattak. 

A finn pilóta 1998 áprilisában, a San Marinói Nagydíj előtt kérte meg a lány kezét. Polgári esküvőjüket májusban Monacóban tartották meg, amelyen Keke Rosberg volt Hakkinen tanúja. Templomi esküvőjükre egy hónappal később, a finnországi Porvoóban került sor. A ceremóniára ugyan csak 100 vendég volt hivatalos – köztük Ron Dennis és felesége Lisa is -, de a város nagy része megjelent rajta. Első gyermekük, Hugo 2000 decemberében született meg, akit öt ével később egy kislány, Aina Julia követett. Erja régebben pezsgő életet élt, sokszor látható volt a pálya mellett és rendezvényeken, de kisfia születésével ez megváltozott, inkább otthon maradt gyermekeivel.

Többször szerepelt együtt férjével reklámokban, például a Mercedes-Benz hirdetéseiben. 2006-ban részt vett a monacói jótékonysági divatbemutatón is, ahol annak ellenére, hogy voltak nála jóval fiatalabb modellek is, mégis elérte, hogy ő került a figyelem középpontjába.

Házasságuk alatt magánéleti problémáikról sok hír keringett a médiában. Kapcsolatukat állítólag az is gyengítette, hogy a versenyző szüneteltette karrierjét, valamint beárnyékolta Erja vetélése, és a pilóta félrelépéseiről szóló pletykák is szárnyra kaptak időről időre. Hakkinen három hónappal versenyzői karrierje befejezése után jelentette be, hogy tíz év után szakítanak feleségével, válásukat 2008-ban mondták ki. Barátságban váltak el és azóta is jó a kapcsolatuk.

Az F1-es szakértő és egykori pilóta, Hans-Joachim Stuck, aki több mint tizenöt évig kísérte figyelemmel a versenyző karrierjét, nagyon meglepődött a szakítás hírén, hiszen számára Erja és Mika olyanok voltak, mint a Schumacher házaspár finn kiadása, vagyis egy tökéletes pár. Hakkinen barátait is váratlanul érte kettőjük döntése.

Erja a válás után is Monacóban maradt, szeret ott lakni, mert biztonságosnak, kényelmesnek tartja, és mindent megtalál a közelben, amire szüksége van.  Itt kiengedheti gyermekeit az utcára felnőtt kíséret nélkül, nem kell aggódnia értük - a stresszmentes élet pedig nagyon fontos számára. Gyermekeivel egy 150 négyzetméteres bérlakásban él, melynek minden szobája a tengerre néz. Van egy házuk a hercegségtől északra is, ahol télen gyakran nulla fok alá csökken a hőmérséklet, így a gyerekek némileg átélhetik a finn telet is.  

Számára Hugo és Aina az elsők, munkája mellett próbál minél több időt velük lenni és ennek megfelelően alakítja programjait. Az idő nagy részét vele töltik, de azért apjuk is részt vesz a gyerekek nevelésében.

 erja (2)

Erja ötvenedik születésnapját India és Kína között, Bhután lejtőin töltötte. Keletre való utazásai kapcsolódnak önkéntes munkájához, amit a Természetvédelmi Világalapnál végez, hiszen ő a szervezet himalájai projektjének nagykövete. Néhány évvel ezelőtt kezdett itt dolgozni, miután a szervezet főtitkára felkérte őt erre. Korábban már részt vett jótékonysági eseményeken, 2008 őszén például az Operaatio Maa projekt keretében Madagaszkárra telepített szélmalmokat.

Második munkahelye az üzlethez kapcsolódik – évekkel ezelőtt két társával együtt megalapította a Team For You nevű céget, melynek ő a vezérigazgatója, és amely fiatal sportolókat készít fel a profi karrierre.

Pár éve elmondta, hogy baráti köre meglehetősen szűk, igazán közeli barátai nincsenek, magánügyeit korábban mindig anyjával beszélte meg. Jelenlegi párja, Mika Karttunen a filmiparban dolgozik.

Hakkinennel közös fiuk, Hugo apja nyomdokaiba lépett és már megmutatta versenyzői tehetségét, hiszen 11 évesen a francia gokartbajnokságban vezetett és sikereket ért el.  A fiú finnül, franciául és angolul is beszél és érdeklődik a foci iránt is. A finn pilóta a DTM versenyzői parádéjára néhányszor magával vitte őt.

Erjához hasonlóan Mika is továbblépett magánéletében, 2007 óta van együtt új kedvesével, Marketa Remesovával. Ebből a kapcsolatából is születettek gyermekei, Ella 2010-ben, ikrei, Daniel Pauli és Lynn Maria tavaly februárban jöttek világra Nizzában. Marketa Csehországból, Plzen városából származik és korábban sztriptíztáncosnőként dolgozott.

 Marketa_Mika

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: