DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
Egyéb

Ilyen Putyin titokzatos, 300 milliós limuzinja

Hétfőn megérkezett az orosz államelnök páncélozott autóját hordozó katonai repülő, ami önmagában külöleges darab. A hvg.hu utánajárt, hogy milyen kocsival jár Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin?

Az elnöki limuzin már nem számít új darabnak, a Mercedes S-osztály közel egy méterrel megnyújtott és hatajtós luxusmodellje, a S600 Pullman, ugyanis már legalább 6 éves, de természetesen a 300 milliós autó Putyin minden kényelmét és biztonságát kielégíti.

image_2 



A Pullman Guardokba már a bejutás sem menne hagyományosan, a páncélozott és nehéz ajtókat hidraulika mozgatja. Mindez persze azt is jelenti, hogy csak a kocsi szerkezeti elemei miatt 1500 kilóval nehezebb az elnöki autó egy normál S-osztályos Mercedesnél. Ha minden elérhető biztonsági rendszert beépítenek, a kocsi akár az elképesztő 5 tonna feletti súlyt is elérheti. Mindez már NATO szabvány szerinti páncélozást feltételez, amely komolyabb kézifegyveres támadást, illetve kézigránátos merényletet is kibír. Defektmentes abroncsai révén 80 km/h-s sebességgel közlekedik tovább, ha kilövik a gumikat, illetve automatikus tűzoltóberendezés képes megfékezni a lángokat, ha a szükség úgy hozza.

Egy ilyen autó a méretei ellenére sem lehet lomha. Erről a jelenlegi Pullman esetében egy 5,5 literes V12-es biturbó motor gondoskodik, amely meglódításáról 830 Nm nyomaték gondoskodik.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: