DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 21. szombat
Egyéb

Megjöttek a mindent látó kamerák

Traffipax? Ugyan, felejtsük el ezt az elavult, egyébként is rendkívül magyartalan kifejezést. Márciustól már a Komplex Közlekedési Ellenőrző Pontok névre hallgató kamerák fogják figyelni minden vétségünket az utakon.

1421_9675_traffipax



Az új típusú, változtatható helyű radarokból első körben 160-at telepítenek az ország különféle pontjain, további mintegy 130 fix kamera pedig az év végéig kerül a helyére. Február során még a tesztüzemük zajlik, márciustól kezdve azonban már az ezen kamerák által rögzített adatok alapján is büntetnek, miközben a korábbiak is használatban maradnak.

Az új Komplex Közlekedési Ellenőrző Pontok, azaz KKEP kamerákat európai uniós finanszírozásból vásárolták és egyenként 5,7 millió forint az értékük. Meg is érik az árukat, hiszen a sebességtúllépés mellett forgalomszámlálásra és rendszámfelismerésre is alkalmasak. Áprilistól pedig már ennél is több funkciót használhatnak majd a készülékekben: a tilos jelzésen való áthaladást, a záróvonal átlépését is figyelni tudják. Egy kiegészítő kézi berendezés segítségével a rendőrök azt is látni fogják, ha a kamerával figyelt autót körözik, lejárt a műszaki érvényessége vagy épp nincs érvényes kötelező biztosítása. A rendszer arra is alkalmas, hogy ellenőrizzék a buszsáv jogosulatlan igénybe vételét vagy a biztonsági öv használatát.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: