DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 19. csütörtök
Egyéb

Magát vezeti a Mercedes tanulmányautója

A Mercedes egy igazán különleges tanulmányautóval érkezett a Las Vegas-i CES elektronikai kiállításra, az F 015-öt kizárólag erre az alkalomra készítette a gyár.

A fantasztikus filmekbe illő óriási luxuslimuzinnak mindenki a csodájára járt Las Vegasban. A Mercedes tervezői nem szabták szűkre az autót, hiszen képtelenül nagy, 3,6 méteres tengelytávú, 5,2 méter hosszú, két méter széles és másfél méter magas lett a gép.

Mercedes F 015_01 



Az F 015 névre keresztelt autó része a sofőr is, így a bőrrel borított belső tér minden szegletét az utasok kényelmére szabták. Az egy oldalon elhelyezett ajtók egymástól távolodva nyílnak, középső oszlop nélkül, és az ajtók nyitásakor az ülések automatikusan kifordulnak 30 fokkal. 

Mercedes F 015_02 

A futurisztikus járműbe a Mercedes két egyenként 136 lóerős villanymotort szerelt, melyek a hátsó kerekek hajtásáért felelnek. A tisztán villamos hatótáv 200 km körül van, de az üzemanyagcellás hatótávnövelőnek köszönhetően akár 1100 kilométer is megtehető az F 015-össel, mielőtt újra kellene tölteni a 700 bar nyomáson működő, 5,4 kg hidrogén tárolására alkalmas tartályt. A szokatlan hajtásrendszer meglepő dinamikával mozgatja a nagyméretű járművet, amely 6,7 másodperc alatt érheti el a 100 km/h-s tempót, és csak az elektronikus korlátozás miatt nem lépheti túl a 200-at. 

Mercedes F 015_04

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: